Jordskokksuppe og grov focaccia

Christer Rødseth lager jordskokksuppe med karamellisert jordskokk og gressløkolje. Server gjerne med en grov focaccia.

Denne oppskriften er til 2 store eller 4 litt mindre porsjoner. Perfekt på termos som turmat.

Jordskokksuppe med gressløkolje

Dette trenger du:

  • 500 g jordskokk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss smør
  • 3 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
  • 6-7 dl melk
  • Saften av ½ sitron
  • Salt og pepper til smak
  • Olje til baking av jordskokker
  • 2 never spinat
  • Litt fersk estragon eller persille om du har

Gressløkolje:

  • 60 g fersk gressløk eller andre urter du har
  • 200 g spinat
  • 5 dl solsikkeolje

Andre garnityrer - se tips nederst i artikkelen:

Ristede gresskarkjerner, ristede solsikkekjerner, krutonger og syltet løk. Kokt egg vil også være veldig godt.

Slik gjør du:

Vask jordskokkene og kutt de i små biter og legg de i en ildfast form. Ha over litt olje og roast i en forvarmet ovn på 180 grader i ca. 25-30 minutter. De skal ha en lett karamellisert farge.

Kutt et hvitløksfedd i skiver og ha i en kjele med litt smør. La det bli lett brunet før du har i ¾ av jordskokken. Ha på kraft og melk. Kok til jordskokken er helt mør og kjør opp suppen i en kjøkkenmikser eller med stavmikser. Du får best resultat med en blender. Om suppen er litt tykk, kan du justere med litt ekstra kraft eller melk. Varm en stekepanne. Kutt sitronen i to og stek sitronen på snittflaten til den er gylden. Ta den ut og rist de resterende jordskokkene lett i smør. Ha på litt salt. Avslutt med spinat. Varm opp suppen, smak til med stekt sitronsaft og salt.

Kjør sammen gressløk, spinat og litt olje i en blender. Kjør til det er helt fint. Varm den så opp til den begynner å småkoke og avkjøl. Sil gjennom et kaffefilter for en helt fin olje. Den kan oppbevares i frys og er fantastisk over salater, supper og andre middagsretter.

Jeg liker å kjøre opp suppen med en stavmikser før servering slik at den blir luftig, men det er også valgfritt. Server med jordskokkene i en tallerken, gjerne noen krutonger, fersk estragon og noen dråper med gressløkolje over.

Grov focaccia

Dette trenger du:

  • 5 dl vann (gjerne litt lunkent)
  • 400 g hvetemel
  • 200 g sammalt rug
  • ½ pk fersk gjær
  • 10 g salt
  • 20 g lønnesirup
  • 4 ss olivenolje

Slik gjør du:

Alt eltes sammen og eltes i 15 minutter. Ha deigen rett i en ildfast form med bakepapir. Ha over litt olivenolje og hev til dobbel størrelse. Dryss maldonsalt over før steking på 200 grader i ca. 20-25 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:

Syltet løk lages ved å koke opp 100 g vann, 50 g sukker og 100 g rødvinseddik. Skrell løken og skjær i tynne skiver. Legg løken i syltelaken og gi det et raskt oppkok. Oppbevar på sterilt sylteglass.

Kjernene lages ved at de kokes i lettsaltet vann. Kok til de er helt møre og sil av vannet. Ha de så i en ildfast form, ha litt olivenolje over og stek på 180 grader i 10 minutters intervaller til de er gylne og sprø.

Relatert