ANKLAGET: Journalisten Henrik Evertsson ble anklaget for å ha brutt gravfreden ved Estonia etter at han ledet arbeidet med dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt».
ANKLAGET: Journalisten Henrik Evertsson ble anklaget for å ha brutt gravfreden ved Estonia etter at han ledet arbeidet med dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt». Foto: Stian Lysberg Solum

Svensk journalist frikjent for å ha brutt gravfreden ved Estonia

To svensker er frifunnet for å ha brutt gravfreden ved den forliste ferjen Estonia etter å ha filmet vraket i forbindelse med en dokumentar.

Bildene viste blant annet to hull i skroget, som tidligere ikke har vært kjent. Det har ført til spekulasjoner om årsaken til forliset kan ha vært en annen enn at baugporten på ferjen åpnet seg på grunn av underdimensjonerte fester og lås, slik Den internasjonale havarikommisjonen har konkludert med.

Filmteamet sendte en robot ned til vraket i september 2019, 25 år etter at fergen gikk ned i Østersjøen mens den var på vei fra Tallinn til Stockholm.

852 mennesker omkom i forliset, mens 137 ble reddet.

Opptakene fra roboten ble vist i en dokumentar laget av det norske filmselskapet Monster, som ble sendt på TVNorge og strømmetjenesten discovery+ i fjor høst.

Filmen har ført til at svenske myndigheter vil granske skipstragedien på nytt.

Relatert