Kometen hopper for langt: – Vet ikke hva hun skal gjøre når hun går inn for landing

Etter søndagens stygge fall i Hinzenbach er sesongen trolig over for Eirin Kvandal (19).

Eirin Kvandal leverer strålende i hoppbakken for tiden, men et fall i søndagens konkurranse kan sende ungjenta ut i et lengre skadeavbrekk.

Røntgenbildene søndag kveld viste heldigvis ingen brudd, men det fryktes en korsbåndskade.

– Hvis det er korsbåndet, ryker hele vintersesongen og kanskje store deler av sommeren og høst. Jeg ser for meg at hun er tilbake når snøen er tilbake neste år, sier TV 2-ekspert Anniken Mork.

TV 2 møtte en tydelig preget Kvandal på Gardermoen mandag ettermiddag. 19-åringen skal videre til Trondheim på MR-undersøkelse, som ifølge NTB tas på tirsdag.

– Forhåpentligvis viser det at det kun er korsbånd, men det er fare for at det er skade på menisken også, sier skihopperen til TV 2.

Hun forklarer det dramatiske fallet slik:

– Jeg gjorde det samme som jeg har gjort på et par av hoppene tidligere, trekker meg rett før landing og den her gangen så gikk det ikke bra da.

Nå venter er lengre skadeavbrekk for talentet, men Kvandal er klar på at hun skal slått hardt tilbake når rehabiliteringsperioden er over.

– Da får vi se en skihopper som er enda mer motivert.

– Vet ikke helt hva hun skal gjøre

Siden verdenscupdebuten i Ramsau like før jul viser statistikk TV 2 har gjennomgått at Mosjøen-jenta har falt i tre av syv konkurranser.

– Eirin har rett og slett gått fra å være en ok skihopper til å plutselig kline til og hoppe bakken ned. Det har bare løsnet for henne i høst og særlig de siste ukene, sier TV 2-ekspert Mork, før hun fortsetter:

– Hun har kommet i en posisjon der hun har hoppet og landet greit oppi bakken til å plutselig hoppe bakken ned, og da vet hun ikke helt hva hun skal gjøre når hun går inn for landing.

I tillegg falt Kvandal fra medalje i NM på Lillehammer i desember og i lørdagens kvalifisering i Hinzenbach.

– Det er ikke bare i det hele tatt. Det er en utfordring både utøver og vi har vært klar over lenge. Eirin er en utøver har ekstremt gode ferdigheter i tilløp, satsøyeblikk og første svevfase. Der er hun antakelig av de beste vi har sett på jentesiden gjennom hele hopphistorien, mens sluttfasen av svevet og landingene har vært veldig vanskelig for henne, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til TV 2 om statistikken til Kvandal.

Det er sikkert relatert til at hun har vært ute i en lang periode med skade som følge av en operasjon i en fase av karrieren hun normalt skulle gått opp mye i bakkestørrelse. Den fasen har blitt mye kortere for henne enn andre utøvere, fortsetter Bråthen.

Kvandal var gjennom en omfattende ryggoperasjonen i desember 2018.

– Er det trygt og forsvarlig å sende Kvandal på verdenscup?

– Vi har ikke vurdert det som utrygt å sende Eirin. Hun har vært helt klar på at hun ønsket å delta og konkurrere med de beste i verden. Det er ikke tvil om at hun er god nok, til tross for utfordringer i landingsfasen, sier Bråthen.

– Var det for tidlig?

– Hun var vunnet verdenscuprenn, så jeg vil ikke si det, sier Bråthen.

– Hun måtte trent på landingsfasen og blitt bedre der uansett. La oss si at hun hadde blitt hjemme og trent i Granåsen. Hun får bli bedre på det hun skal bli bedre på, og det er å hoppe langt på ski og lande trygt, og da kunne akkurat det samme skjedd i Granåsen. Da ville problemstillingen vært helt lik. Etterpåklokskapen er veldig eksakt vitenskap, men det er en av de dummeste jeg vet om, sier Bråthen.

Skulle ta treningsgrep

Trenerteamet skulle imidlertid ta grep for å forebygge fallene til 19-åringen. Blant annet skulle hun trene med lav hastighet for å forbedre landingene.

– De skulle jobbe langsiktig for å få gode landinger. De skulle gå betydelig ned på farten og jobbe med landinger på trening i Trondheim. De hadde planer om å jobbe med siste flydel og lande stabilt på kortere lengder, sier TV 2-ekspert Mork.

– Vi sitter jo her med følelsen av dette skjedde omtrent over natta at det plutselig løsnet for henne og hun fant ut hvordan man hopper ordentlig på ski. Jeg tror hun har blitt overrasket selv også. Det ser vi når hun går inn for landing at dette er en situasjon hun ikke er vant til å være, fortsetter hun.

Relatert