MÅ STENGE: Bergen, Kvam og Ulvik må stenge ned etter utbrudd av den muterte virusvarianten.
MÅ STENGE: Bergen, Kvam og Ulvik må stenge ned etter utbrudd av den muterte virusvarianten. Foto: Espen Haagensen / NTB

anbefaler strenge tiltak i vestlands-kommuner:

– Vil kunne få alvorlige konsekvenser for resten av landet

Helsedirektoratet anbefaler en rekke svært strenge tiltak i Bergen, Kvam og Ulvik etter utbrudd av den muterte virusvarianten.

Tiltakene som anbefales fra Helsedirektoratet i Vestlands-kommunene Bergen, Kvam og Ulvik innebærer en full nedstenging, og vil i første omgang gjelde i en uke fremover.

Bergen kommune har varslet at de vil holde en pressekonferanse 12.30 søndag hvor tiltakene vil bli presentert.

Det siste døgnet er det registrert 13 nye smittetilfeller i Bergen. Fem er tilknyttet byggeplass med fare for spredning av sørafrikansk virus, skriver NTB.

I sin anbefaling skriver Helsedirektoratet at de har konkludert med at smittesituasjonen knyttet til spredning av mutert virusvariant er uoversiktlig, og at det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt og samordnet for å motvirke overføring av mutert virus i Bergen og omkringliggende kommuner.

Helsedirektoratet anbefaler rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Det anbefales også digital undervisning på videregående skole.

Butikker stenger

Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig.

I tillegg til dette stenges også butikker med unntak av matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

All breddeidrett for barn og voksne stanses, samt andre fritidsaktiviteter. I tillegg til dette må en rekke virksomheter holde stengt.

Dette gjelder blant annet serveringssteder, treningssentre, svømmehaller, biblioteker og museer.

Tiltak i nabokommuner

I tillegg til dette må de omkringliggende kommunene Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss, Øygarden, Eidsfjord og Ullensvang også forberede seg på innstramminger.

De blir imidlertid ikke like strenge som i Bergen, Kvam og Ulvik.

I de omkringliggende kommune anbefaler Helsedirektoratet skjenkestopp, påbud om hjemmekontor for alle som kan, samt stenging av kjøpesentre.

Serveringssteder, biblioteker og alle butikker som ikke er en del av kjøpesentre kan imidlertid holde åpent.

– Potensialet er alvorlig

Videre i sin anbefaling skriver Helsedirektoratet at smittesituasjonen i Bergen kommune ikke fremstår dramatisk. Men at den alvorlige situasjonen er knyttet til utbrudd med nye og mer smittsomme virusvarianter.

– Situasjonen er uoversiktlig og uavklart blant annet fordi det ikke er oversikt over hvordan eller om de ulike smittetilfellene eventuelt kan knyttes til hverandre. Potensialet i situasjonen i Bergens-regionen er alvorlig. Dersom den engelske og/eller den sørafrikanske virusvarianten skulle feste seg ytterligere i regionen, vil det kunne få alvorlige konsekvenser for resten av landet, skriver helsedirektoratet.