ISBRE-KOLLAPS: Folk inspiserer skadene på vannkraftanlegget ved landsbyen Reni, som ble truffet av en oversvømmelse da en bit av en isbre kollapset i Nord-India.
ISBRE-KOLLAPS: Folk inspiserer skadene på vannkraftanlegget ved landsbyen Reni, som ble truffet av en oversvømmelse da en bit av en isbre kollapset i Nord-India. Foto: AP / NTB

Frykter over 100 døde etter isbre-kollaps i India

Dødstallene stiger etter storflommen som oppsto da deler av en isbre brast i Nord-India. Til nå er ni bekreftet omkommet og 140 personer savnet.

Flere personer ble hentet opp fra en tunnel der noen av de savnede etter isbrekollapsen befant seg.

Til nå er ni personer bekreftet omkommet og rundt 140 er savnet etter oversvømmelsene som oppsto da deler av en isbre kollapset i Chamoli-distriktet i Nord-India søndag.

Det store raset i isbreen, som er en del av Himalaya-fjellene, førte til en voldsom oversvømmelse av en elv som ligger i delstaten Uttarakhand.

Ifølge politimannen er den siste oppdateringen at 140 personer er savnet, mens 16 eller 17 personer er fanget inne i en tunnel.

OVERSVØMMES: En grab fra en video viser hvordan store vann- og gjørmemasser raste gjennom dalen i Chamoli-distriktet i Nord-India.
OVERSVØMMES: En grab fra en video viser hvordan store vann- og gjørmemasser raste gjennom dalen i Chamoli-distriktet i Nord-India. Foto: AP /NTB

Vannet og massene skal ha dratt med seg både broer og veier.

– Det kom veldig raskt, og det var ikke tid til å varsle noen. Jeg følte at vi kom til å bli feid bort, sier øyenvitne Sanjay Singh Rana, til nyhetsbyrået Reuters.

Rana, som bor i landsbyen Raini, nær brekollapsen, så en mur av støv, stein og vann, mens et skred raste nedover Dhauli Gang-elven i Chamoli-distriktet.

Isbreen brast

Flommen kom etter rapportering om at deler av en isbre i Himalaya løsnet. Flere mennesker er blitt evakuert på grunn av stigende vannstand i elven som hører til breen, skriver de videre.

Uttarakhand i Himalaya er et utsatt område for flom og skred. Men fordi det ikke er sesong for flom nå, tok det tid før det ble oppdaget at det var flom.

I juni 2013 forårsaket rekordnedbør en ødeleggende flom som krevde nærmere 6000 liv, ifølge Reuters.

Frykter folk er feid bort

Politi og katastrofeteam er på stedet og har startet redningsaksjon.

Ifølge Reuters frykter lokalbefolkningen at personer som arbeider ved et nærliggende vannkraftprosjekt har blitt feid bort. I tillegg fryktes det at landsbyens innbyggere, som gikk rundt elven for å finne ved, kan ha forsvunnet i vannmassene.

Om Prakash, sjefssekretær i Uttarakhand, sa til Reuters at 100 til 150 mennesker er fryktet døde, men det faktiske antallet er ennå ikke bekreftet.

Arbeidere på vannkraftverk

De fleste av de savnede skal være arbeidere på vannkraftanlegget Tapovan. Det ligger ved siden av en demning som brast da den ble rammet av vannet og massene.

Vannkraftprosjektet har fått krass kritikk fra Uma Bharti, Indias tidligere vannressursminister. Hun mente at fordi området var utsatt for flom, burde det heller ikke bli bygget kraftprosjekter der.

– Vannivået i elven er nå én meter over det normale, men strømmen synker, opplyser Uttarakhands sjefsminister Trivendra Singh Rawat på Twitter.

Relatert