– Pappa og jeg inngikk en pakt

Sara Teigen selger eiendelene til pappa Jahn på Norgeshistoriens første kjendisauksjon. Hun gjør det fordi de to inngikk en pakt før artisten døde.

Interessen har vært enorm for Jahn Teigens omfattende samling av plater, klær, kunst, instrumenter, møbler, solbriller... ja listen er lang.

Over 50000 nordmenn har vært inne og sett på auksjonkatalogen på nett. Det er ti ganger flere enn det som er normalt ved kunstauksjoner.

– Det er jo første gang det blir arrangert en kjendisauksjon i Norge. Det har jo vært vanlig i utlandet, men det har ikke skjedd her før. Når det nå skjer, må det jo være en kjendis med det formatet Jahn Teigen har, sier auksjonarius ved Grev Wedels Plass auksjoner, Hans Richard Elgheim til TV 2.

– Man får jo innblikk i livet hans ved å komme hit, og se alle tingene, sier Teigen-entusiast Elisabeth Naas.

Nytt Teigen-album

Kjell Arild Garborg har fulgt Teigen hele livet, og synes det hadde vært stas om noe av Teigens upubliserte musikk kunne komme ut.

– Dette er stilig, det er artig å se så mange klenodier. Håper det er noe som ikke er utgitt ennå, som kan komme fram, sier Garborg.

Og Jahn Teigens datter kan bekrefte det., når hun står borte ved et av de mange keyboardne.

– På dette laget han sitt siste album, som ikke er kommet ut. Det gleder jeg meg til å ferdigstille, sier hun.

Inngikk pakt

Jahn Teigen var en samler av rang. Den folkekjære og kjøpeglade artisten etterlot seg en betydelig gjeld. Skal datteren Sara føre livsverket til faren videre må gjelden betjenes, og da må tingene hans selges.

Og det vil hun, for hun inngikk en pakt en faren mens han var i live.

– Den innebærer at jeg skal gjøre ting i pappas ånd, i stedet for mine egne interesser. Det er jeg som skal forvalt hans livsverk videre, da, sier Sara Teigen.

Ja, om ikke lenge kommer det enda et Jahn Teigen-album, med ikke utgitte låter som ferdigstilles av datteren Sara.

Teigenprisen

I et hjørne i ausjonshuset ligger en rekke smågjenstander. Sara kaller det Teigens tombola. Har kan de som vil kjøpe et lodd, og vinne en overraskelse. Det skal igjen være starten på en årlig pris i Jahn Teigens navn.

- Teigenprisen skal hvert år gå til en liten optimist, ung spire innen musikk, kunst eller sport, slik at de kan få oppfylt drømmen sin i pappas ånd.

Ikke bare en egen pris, men nå er det krefter i sving for å bygget opp et Jahn Teigen-museum i artistens hjemby, Tønsberg.

Museum i Tønsberg

- Nå jobber de med en spleis, slik at folk med midler i Tønsberg kan by på ting, og samle dem der. Det er en utstilling jeg gjerne vil være med på å lage, sier Sara.

En gjenstand hun er skyttet til er flygelet hun vokste opp med. Mange av Teigens mest populære låter ble laget nettopp på dette instrumentet.

– Hvis det blir musuem i Tønsberg så blir det svært gledelig. Da kan jo alle komme å besøke, og jeg kan dra ditt selv og spille på flygelet, smiler hun og ser bort på Petrov-flygelet midt i utstillingsrommet.

Auksjonen varer frem til 24. februar. Denne datoen er ikke tilfeldig valgt. Det er ettårsdagen for Jahns Teigens bortgang.

Relatert