ISBADING I LUNSJPAUSEN: En time tre ganger i uka får de ansatte i TrønderEnergi tid til å gjøre andre ting enn kontorarbeid. Mats og Siri velger å isbade innimellom.
ISBADING I LUNSJPAUSEN: En time tre ganger i uka får de ansatte i TrønderEnergi tid til å gjøre andre ting enn kontorarbeid. Mats og Siri velger å isbade innimellom. Foto: Heidi Venæs/TV 2

ledelsens grep hylles:

I denne bedriften pålegges de ansatte «skjermfri» tre ganger i uka

Skjerm-fri, kaller ledelsen det. TrønderEnergi sender ca. 250 ansatte ut av kontormodus tre ganger i uka. Det bades, løpes og spaseres. Hjemmekontorslitasjen skal bekjempes.

Klokken 11.00 mandag, onsdag og fredag «låses» Outlook-kalenderen hos hver og en av de 250 ansatte i energikonsernet i Trøndelag. Da er det ikke meningen at noen skal arbeide, eller holde møter av noe slag.

– Fram til klokken 12 skal våre ansatte gjerne komme seg ut av kontorstolen. Om de vil jogge, gå eller gjøre andre ting er opp til dem, men vi vil helst at alle tar skjermfri, sier Stig Tore Laugen, konserndirektør kommunikasjon.

Hjemmekontor-syken

Fire av de yngste ansatte møttes denne uka i den verste kulden Midt-Norge har opplevd på lenge. Av med klærne, på med badetøy og ut i iskalde Trondheimsfjorden. Badetiden er kort, temperaturen brutal.

– Iiiiiiiskaldt, hyler en av dem mens hun løper opp og bort til varme klær.

– Det er gøy når man får den tida her midt i arbeidstida da, sier Benjamin Holsten, trainee i TrønderEnergi.

– Eller gøy, jeg vet ikke om det er gøy å isbade, men det er jo forfriskende!

De fleste har sittet på hjemmekontor siden mars i fjor, og møtes mest på Teams.

– Når været har vært fint så har man kanskje gått ut av hjemmekontoret og fått litt dårlig samvittighet, sier Mats Håkon Jønland, forretningsutvikler i konsernet.

– Nå derimot kan man fint gjøre dette og vite at ledelsen lukker kalenderen vår.

Konserndirektøren er selv på ski tre ganger i uka.

SJEFEN PÅ SKI: Tre fri-timer i uka spenner konserndirektør Ståle Gjersvold på seg ski. For hjemmekontor i lang tid kan gå utover helsa, mener han.
SJEFEN PÅ SKI: Tre fri-timer i uka spenner konserndirektør Ståle Gjersvold på seg ski. For hjemmekontor i lang tid kan gå utover helsa, mener han. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

– Å ha hjemmekontor så lenge er krevende. Det kan fort gå utover helsa til folk, sier Ståle Gjersvold.

Ingen effektivitetsnedgang

Direktøren spenner på seg skiene rett utenfor garasjen sin.

– Ski in, ski out, sier han og rekker en times skigåing på silkeføre.

Selskapet har ikke merket at den ekstra fritimen demper produktiviteten noe.

– Jeg merker at jeg får mer energi, og at det blir lettere å holde fokus, påpeker Gro Klæboe.

JOGGING GIR PÅFYLL: Kraftmarkedsanalytiker Gro Klæboe kommer inn på kontoret igjen med fornyet styrke.
JOGGING GIR PÅFYLL: Kraftmarkedsanalytiker Gro Klæboe kommer inn på kontoret igjen med fornyet styrke. Foto: Heidi Venæs/TV 2

Hun tror at ledelsens grep kan motvirke slitasje som følge av hjemmesitting.

Kraftmarkedsanalytikeren er en av få som holder stand på kontoret i Trondheim. Hun tar av seg pumps og knyter på seg joggesko når klokken slår elleve. En løpetur i minus fjorten grader kan jo være krevende, men gir Gro en boost.

– De dagene jeg ikke jogger merker jeg at det dabber litt av mot slutten av dagen.

Når livet vender tilbake

Noen mil utenfor Trondheim sitter regnskapsmedarbeideren Astrid Houen Ler begravd i kontorarbeid. Hundene hennes har nå begynt å venne seg til matmors nye rutiner.

– Ja, klokka elleve begynner den ene å røre på seg. Nå vet de at det blir tur på andre tidspunkter, forteller Ler.

Hun ser det som en stor fordel å slippe turen til og fra kontoret, som ligger i en annen kommune enn hjemkommunen.

HUNDENE FIKK NYTT LUFTEMØNSTER: Regnskapsmedarbeider Astrid Houen Ler tar med hundene ut på tur her hjemme på Hovin
HUNDENE FIKK NYTT LUFTEMØNSTER: Regnskapsmedarbeider Astrid Houen Ler tar med hundene ut på tur her hjemme på Hovin Foto: Stein Roar Leite/TV 2

Og «pålagt» fri-time synes Astrid er helt utmerket.

I kontorlokalene til TrønderEnergi er det blitt kjølig. Gro Klæboe forteller at mennesker produserer varme, og siden hun er en av ytterst få som sitter der, blir temperaturen deretter.

– Jeg skal innrømme at det blir koselig å få folk tilbake på kontorene sine. Jeg ser fram til den dagen det koker rundt oss, og diskusjonene går på kryss og tvers rundt kaffemaskina.

Relatert