Emma (44) kan skape engelsk fotballhistorie

– Jeg håper hun blir ansatt fordi hun er den beste kandidaten, og ikke en kvinne, sier herrelagstrener Renate Blindheim om Emma Hayes.

Se Maria Thorisdottir fortelle om Emma Hayes og tilværelsen i Manchester United i videovinduet øverst!

Mandag kveld meldte flere engelske medier, deriblant Daily Mail, at Chelsea Women-trener Emma Hayes (44) vurderes som League One-laget AFC Wimbledons nye manager. Velger de henne, blir Hayes den første kvinnelige manageren i det engelske ligasystemet for menn.

Hayes har vært Chelsea-manager siden 2013, og har vunnet både serien, FA-cupen og ligacupen en rekke ganger. I 2016 ble hun tildelt ridderordenen MBE for sin jobb for engelsk fotball.

– Er nok en helt annen type jobb

I TV 2s Deadline Day-sending mandag var landslagsspiller Maria Thorisdottir med som gjest. Jærbuen meldte nylig overgang fra Chelsea til Manchester United, og hadde Hayes som manager i London-klubben.

Forsvarsspilleren synes det er spennende rykter.

– Jeg fikk akkurat en melding om det. Det er veldig interessant det. Jeg vet at kontrakten hennes med Chelsea går ut til sommeren og at hun ønsker å vinne Champions League med de først. Men kanskje hun vil prøve noe nytt, fortalte Thorisdottir om sin tidligere trener.

Hun tror det å være manager for en League One-klubb skiller seg veldig fra å trene en toppklubb på kvinnesiden.

– Hun er en stor kvinnelig fotballtrener her borte. Jeg vet ikke helt hvordan hun kunne gjort det på herresiden, men det er nok en helt annen type jobb enn hun er vant til, sa Thorisdottir i sendingen.

CHELSEA-TRENER: Men Emma Hayes kan ta over AFC Wimbeldon i League One innen kort tid.
CHELSEA-TRENER: Men Emma Hayes kan ta over AFC Wimbeldon i League One innen kort tid. Foto: Andrew Couldridge

Ifølge The Daily Mail er det flere andre kjente navn som er aktuelle for klubben. Blant de som nevnes er Sol Campbell, Joey Barton og Ian Holloway aktuelle.

Må regne med press

I juni i fjor ble Renate Blindheim ansatt som hovedtrener for Sotra i 2. divisjon. Dermed ble hun den første kvinnelige treneren i toppfotballen for menn. Den barrieren er dermed brutt i Norge.

Når TV 2 ringer Sotra-treneren, har hun ikke fått med seg skriveriene i engelsk presse.

– Hvis det stemmer, er det veldig kult. Min umiddelbare tanke er at jeg håper hun blir ansatt fordi hun er den beste kandidaten, og ikke en kvinne, forteller Blindheim.

Hun tror Hayes sin utfordring i England vil bli større en hennes egen hverdag i Post Nord-ligaen.

– Jeg tror det er mer oppmerksomhet i Wimbledon enn i Sotra. Hun vil nok oppleve at ikke alle tar henne godt imot. Det er lettere å takle motgang med et kvinnelag, og presset er større. Vi slipper støy og mye publikum, så da har fokuset vært mer på fotballen.

Kan bli mer skeptisk

Skulle Hayes ende opp med å få jobben, er Blindheim spent på hva som ville skje om det vil butte imot.

– Noen må først ut, og da tror jeg man er avhengig av at det skal gå bra. Hvis det går skeis, vil kanskje folk være enda mer skeptisk til å ansette kvinner i herreklubber, spår Sotra-treneren.

TRENER HERRELAG: Renate Blindheim ble den første kvinnetreneren i herrefotball på toppnivå i Norge.
TRENER HERRELAG: Renate Blindheim ble den første kvinnetreneren i herrefotball på toppnivå i Norge. Foto: Vidar Ruud

Blindheim fikk en pangstart på treneroppholdet i Sotra, og gikk ubeseiret lenge. Mot slutten av sesongen snudde imidlertid trenden, og laget endte på sjuendeplass.

– Har du noen tips til Emma Hayes om hun skulle ringe deg?

– Jeg har nok ingen råd å komme med. Hun fikser nok dette helt uten min hjelp, smiler Blindheim.

Relatert