Jorden (21) sjokkerte verdenseliten

Jorden van Foreest vant Tata Steel Chess – med norsk hjelp – etter stort drama.

Før turneringen var nederlenderen rangert som den 67. beste spilleren i verden, og den fjerde lavest rangerte spilleren i turneringen.

Etter å ha gått gjennom hele turneringen ubeseiret, gjorde han opp om seieren med landsmannen Anish Giri i armageddon. Der vant van Foreest på høydramatisk vis.

– Det er den største sensasjonen i internasjonal sjakk siden 2005, da Arkadij Naiditsch vant på hjemmebane i Dortmund, utbrøt en ekstatisk Jon Ludvig Hammer etterpå.

Se avslutningen i vinduet øverst.

21-åringen er god venn av den norske sjakkspilleren Johan-Sebastian Christiansen. Han har vanligvis vært van Foreests sekundant, og kom denne turneringen med innspill fra sitt hjem i Sandefjord.

Jorden van Foreest etter seieren.
Jorden van Foreest etter seieren. Foto: Tata Steel.

– Jeg kunne ikke hatt det bedre. Det er mye følelser. Det har fortsatt ikke gått opp for meg, sier van Foreest i intervjuet etterpå.

På live-ratingen har han gått opp 30 poeng, til 2701, og klatret opp til 37. plass på verdensrankingen.

Magnus Carlsen-Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Magnus Carlsen fikk søndagens parti inn i sitt spor og slo Maxime Vachier-Lagrave med hvite brikker.

Dermed fikk 30-åringen en sterk avslutning på Tata Steel Chess. Etter det overraskende tapet mot Andrej Jesipenko, har han reist seg med to seirer og tre remiser.

– Skammelig

Han endte med sju og et halvt av 13 mulige poeng, en totalsum han ikke er særlig fornøyd med.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde spilt mye bedre. Prestasjonen min her grenser til skammelig, rett og slett. Det er veldig, veldig dårlig, sier Carlsen til TV 2.

Han endte på sjetteplass.

– Men jeg tror ikke det vil påvirke veldig hvordan jeg ser på sjansene mine fremover og mot en VM-match når den tid kommer, fortsetter Carlsen.

Vachier-Lagrave er i delt ledelse i kandidatturneringen. Vinneren av den møter Carlsen til VM-kamp i Dubai i slutten av november.

Med til historien hører det at franskmannen har skuffet stort i Wijk aan Zee. Han endte med bare fem av 13 mulige poeng, noe som har sådd tvil om favorittstempelet hans i kandidatturneringen.

– Det er mange som virker som de er litt ute av trening. Du får spørre Maxime, for eksempel, om hva som har skjedd med ham. For han har ikke vært til å kjenne igjen i det hele tatt, konstaterer Carlsen.

Maxime Vachier-Lagrave var en skygge av seg selv i nederlandske Wijk aan Zee.
Maxime Vachier-Lagrave var en skygge av seg selv i nederlandske Wijk aan Zee. Foto: Carina Johansen

– Endrer det oppfattelsen din av hvem du vil møte i VM?

– Nei, jeg tror ikke at jeg skal overreagere noen vei, svarer han.

– Det er veldig på sin plass å minne på at Caruana i 2018 hadde en grusom turnering. Etter det totaldominerte han kandidatturneringen, og vant alt etter det også. Selvfølgelig: Det er ikke et godt tegn, men jeg tror ikke vi skal legge altfor mye i det, fortsetter sjakkeneren.

Aryan Tari fikk også en god avslutning på Tata Steel Chess. Lier-gutten klarte remis med hvite brikker mot verdensstjernen Fabiano Caruana.

21-åringen endte med seks av 13 mulige poeng, og bet langt bedre fra seg enn hva han gjorde under Norway Chess i høst.

– Jeg er veldig glad på Aryans vegne. Det er helt klart en boost for ham, sier Carlsen.

Desperat trekk

Etter en jevn åpning fikk Carlsen sakte, men sikkert, vippet prosentene i sin favør. Vachier-Lagrave, som har skuffet enormt i turneringen, gjorde da et desperat trekk, ifølge ekspertene.

Det ledet til at han fikk tatt en løper og bonde fra Carlsen. Til gjengjeld fikk Carlsen tatt et tårn fra franskmannen. Da var det spilt rundt 20 trekk.

– Vanligvis en byttehandel i Magnus' favør, analyserte Jon Ludvig Hammer.

Deretter var Carlsen i en situasjon hvor han stadig kunne sette Vachier-Lagraves brikker under press. Franskmannen hadde bare spilt 39 trekk da han ga opp partiet.

– Det er en seier som kommer til å gå inn i lærebøkene for hvordan bruke en bonde på kanten, sa Hammer etter partiet.

Se Carlsens vurdering av partiet her: