LETTELSER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) lover at kommunene som har de strengeste tiltakene på Østlandet i neste uke, vil få koronalettelser. Foto: Terje Pedersen / NTB
LETTELSER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) lover at kommunene som har de strengeste tiltakene på Østlandet i neste uke, vil få koronalettelser. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen varsler koronalettelser i neste uke

Kommunene i Oslo-området som er nedstengt etter utbruddet av den britiske mutasjonen i Nordre Follo, får lettelser i tiltakene.

På grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo har 25 kommuner på Østlandet innført svært strenge restriksjoner. Ti av kommunene har innført tiltak på nivå fem, som er det strengeste nivået. I tillegg har 15 andre kommuner tiltak på nivå fire.

Den knallharde nedstengningen ble innført forrige helg. Tiltakene varer i utgangspunktet til søndag, og nå varsler regjeringen at det vil komme lettelser i neste uke.

– Bakgrunnen er at vi nå jobber med tiltakene for neste uke. Og i tilbakemeldingene som vi har fått fra fagmyndighetene, er vurderingen at det er bedre oversikt over situasjonen nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på telefon til NTB.

Smitten i Norge har halvert seg tiden januar og ifølge FHI har R-tallet gjennomsnittlig ligget på 0,6. Situasjonen er fortsatt alvorlig i Nordre Follo, men kommunen melder om at de har relativt god kontroll.

FOLKETOMT: Butikker holder stengt i Karl Johans gate som følge av de strenge smitteverntiltakene.
FOLKETOMT: Butikker holder stengt i Karl Johans gate som følge av de strenge smitteverntiltakene. Foto: Frode Sunde / TV 2

Anbefaler justeringer

Helsedirektoratet sier at de har anbefalt regjeringen å myke opp.

– Vi har nå litt bedre oversikt over smittesituasjonen i nabokommunene til Nordre Follo enn vi hadde for en uke siden. Derfor har vi foreslått noen justeringer av tiltakene, inkludert noen oppmykninger av de strengeste tiltakene som rammer barn og unge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Samtidig sier han at vi må være forberedt på flere smittetilfeller fremover.

– Dessverre er mye fortsatt usikkert og vi må forvente flere påviste smittetilfeller de neste dagene, selv om mange av dem trolig vil ligge tilbake i tid, sier han.

Noen smittetilfeller vil nok kunne vise seg å være forgreninger fra smitteutbruddet i Nordre Follo.

– Smitteverntiltakene må derfor hele tiden tilpasses situasjonen og det vil fortsatt være behov for intensiv testing, smittesporing og laboratorieanalyser i flere dager framover, sier Nakstad.

Lettelser for barn og unge

Til VG lover også KrF-lederen at det vil komme lettelser for barn og unge.

– Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (FrP) til VG.

Ifølge Ropstad vil det gjøres lettelser i følgende kommuner: Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler og Nordre Follo.

LETTELSER: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier til VG at det vil komme koronalettelser i neste uke. Foto: Terje Pedersen / NTB
LETTELSER: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier til VG at det vil komme koronalettelser i neste uke. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Stor belastning

I kommunene som har de strengeste tiltakene, er det innført rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinnet.

I tillegg ble det innført en stans i breddeidrett og andre fritidsaktiviteter.

– Det har vært en stor belastning med de strenge tiltakene, særlig i kommunene med mye smitte. Derfor er det helt avgjørende at skoler som i dag er på rødt nivå og fritidsaktiviteter kan åpne igjen så snart som mulig, slik at barn og unge kan møte trygge voksne og fellesskap med andre, sier Ropstad til VG.

Relatert