Kaker fra bestemors kjøkken

Mange seere deler oppskrifter fra sin tradisjonsbakst. Her er oppskriftene på svampkake fra Trøndelag og en enkel krydderkake uten egg.

Bestemors svampkake

Bruk en rund form 22-24 cm

Dette trenger du:

  • 4 egg (str M eller L)
  • 2 kopper sukker = 175 g (kan reduseres til 150 for litt mindre søt) eller 1 1/4 dl
  • 2 kopper mel = 140 g eller 1 ¼ dl
  • 6 ss vann
  • 2 ts bakepulver

Slik gjør du:

Rør eggeplommene og halvparten av sukkeret til det er tykt og lyst. Tilsett det kokende vannet og resten av sukkeret, visp sammen. Sikt på melet og bakepulveret og bland til sist de stivpiskede hvitene. Hell røren i smurt form og stek i middels varm ovn ca. ½ time.

Tips fra Wenche:

Steketemperatur 150 grader, 40-45 minutter til kaken er lys gyllen og gjennomstekt.

Bestas oppskrift på enkel krydderkake uten egg

(Uten melk, erstatt smør med margarin. Uten melk og kefir med 2 beger soyarømme og soya/rismelk til det blir 1 liter)

Dette trenger du:

  • 200 g smeltet smør
  • 1 l kefir
  • 250-300 g sukker
  • 625 g hvetemel
  • 4 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts nellik

Slik gjør du:

Smelt smør/margarin og rør inn kefir (eventuelt soyarømme + soyamelk) og sukker. Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen.

Hell i en smurt/bakepapirkledd liten langpanne og stek i varm stekeovn, 175 grader i ca. 40 minutter, på nederste rille. Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen. Kaken holder seg saftig og myk uten frysing, men egner seg også godt til frysing. Skjær opp i biter og server naturell eller med litt pisket krem og bær ved siden av. Denne kaken smaker også godt til et stykke smakfull blåmuggost.