HYLLES: New Zealands statsminister Jacinda Ardern kommer svært godt ut av kåringen.
HYLLES: New Zealands statsminister Jacinda Ardern kommer svært godt ut av kåringen. Foto: Marty Melville/AFP

Studie: Disse landene håndterte koronakrisen best og verst

Brasils håndtering av koronapandemien er rangert som den dårligste i verden, mens New Zealand er på topp i kåringen gjort av Australias ledende tankesmie.

Lowy Institute i Sydney har vurdert nærmere hundre land etter seks kriterier, som blant annet bekreftede tilfeller, dødstall og testing.

– Samlet sett viser disse indikatorene hvor godt eller dårlig landene har håndtert pandemien, heter det i rapporten fra instituttet.

I tillegg til New Zealand, som i stor grad har holdt covid-19 på avstand med tidlige og strenge tiltak, er Vietnam, Taiwan, Thailand, Kypros, Rwanda, Island, Australia, Latvia og Sri Lanka blant landene som er rangert best.

New Zealand avsluttet 2020 uten et eneste aktivt smittetilfelle, og kunne feire nyttårsaften i fellesskap.
New Zealand avsluttet 2020 uten et eneste aktivt smittetilfelle, og kunne feire nyttårsaften i fellesskap. Foto: Ernest Kung/AP Photo

På bunnen av lista ligger Brasil, tett fulgt av Mexico, Colombia, Iran og USA. Brasil har registrert mer enn 220.000 koronarelaterte dødsfall, og kun USA har flere dødsfall med over 439.000, ifølge Worldometers.

Norge er rangert som nummer 18 i kåringen, like bak Finland. Danmark havner på en 23.-plass for sin håndtering, mens Sverige er nummer 37, ifølge oversikten til Lowy Institute.

Relatert