Hjemmelaget lasagne

Lasagne er en sikker vinner for store og små. Her får du også oppskriften på en lasagne fri for egg, melk og gluten.

Lasagne med ekstra grønnsaker

Dette trenger du:

  • Lasagneplater

Kjøtt og grønnsaksaus:

  • Ca. 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 2-3 skiver finhakket bacon eller pancetta (italiensk «bacon»)
  • 1 finhakket løk
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 2 stilker stilkselleri, finhakket
  • 2 revne gulrøtter
  • Olivenolje til steking
  • 1 ss tørket oregano
  • 2 bokser hermetiske tomater fyldig konsistens, grovknuste
  • Ca. 3 dl kjøttkraft
  • Salt, pepper, sukker

Hvit saus:

  • 3 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • Ca. 200 g revet hvit ost
  • Revet muskatnøtt
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Varm 3-4 ss olivenolje i en stekepanne ned høye kanter. Stek bacon, kjøttdeig, smuldre opp med en tresleiv. Tilsett finhakket løk, hvitløk, gulrøtter, stilkselleri, urter, hermetiske tomater og kraft. Kok opp og la trekke/småkoke med lokk ¾ over pannen i 40-50 minutter, til en fyldig saus. Smak til med salt, pepper og litt sukker.

Lag hvit saus. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melken under omrøring. Kok opp og la trekke 5-6 minutter. Rør inn halvparten av den revede osten og smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Smør en ildfast form med kanter med olje. Legg litt kjøttsaus i bunnen, legg over lasagneplater, ostesaus og forsett med å legge kjøttsaus, lasagneplater og ostesaus lagvis. Avslutt med ostesaus og dryss over resten av osten.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 40-50 minutter. La lasagnen stå og sette seg minst 20 minutter før servering, gjerne opp mot 1 time, da er det enklere å porsjonere ut stykker.

Lasagne fri for egg, melk og gluten

Dette trenger du:

  • Lasagneplater (eventuelt glutenfrie)

Kjøtt og grønnsaksaus:

  • Ca. 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig (uten kjøtt bruk vegetardeig eller kokte linser)
  • 2-3 skiver finhakket bacon eller pancetta (sløyfes for kjøttfri)
  • 1 finhakket løk
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 2 stilker stilkselleri, finhakket
  • 2 revne gulrøtter
  • Olivenolje til steking
  • 1 ss tørket oregano
  • 2 bokser hermetiske tomater fyldig konsistens, grovknuste
  • Ca. 3 dl kjøttkraft
  • Salt, pepper, sukker

Hvit saus uten melk og gluten:

  • 4 dl soya eller rismelk eller annen melk som tåles
  • Ca. 200 g oatly, naturell maustamaton, type kremost
  • Revet muskatnøtt, salt, pepper

Slik gjør du:

Varm 3-4 ss olivenolje i en stekepanne ned høye kanter. Stek bacon, kjøttdeig, smuldre opp med en tresleiv (eventuelt fri for kjøtt). Tilsett finhakket løk, hvitløk, gulrøtter, stilkselleri, urter, hermetiske tomater og kraft. Kok opp og la trekke/småkoke med lokk ¾ over pannen i 40-50 minutter til en fyldig stuing. Smak til med salt, pepper og litt sukker.

Lag hvit saus. Kok opp melk som tåles og oatly. Jevn med maisennamel rørt ut i litt melk som tåles eller vann til en fyldig saus. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Smør en ildfast form med kanter med olje. Legg litt kjøttsaus i bunnen, legg over glutenfrie lasagneplater, hvit saus og forsett med å legge kjøttsaus, lasagneplater og hvit saus lagvis. Avslutt med hvit saus.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 40-50 min. La lasagnen stå og sette seg minst 20 minutter før servering, gjerne opp mot 1 time, da er det enklere å porsjonere ut stykker.