Bolsjunov mener tv-bildene frikjenner ham etter hockeytaklingen

Alexander Bolsjunovs oppførseli Lahti i helgen har vekket sterke reaksjoner. Nå snakker russeren for første gang om hva som skjedde da sinnet tok overhånd. Og bråket er ikke over.

Alexander Bolsjunov er uvanlig fåmælt når han møter oss på Grand hotell i Falun. Han har tydelig tatt bråket som fulgte etter stafetten innover seg.

– Det var mye høy spenning i kroppen og mye følelser i sving. Jeg opplevde at jeg ble sperret av finnen. Og selv om jeg skulle opplevde noe slikt en gang til, får du ikke se meg oppføre meg slik en gang til, sier russeren som i øyeblikket er verdens beste langrennsløper.

– Dette var første og siste gang, legger han til.

BRÅK: Alexander Bolsjunov sin oppførsel i Lahti har vekket store reaksjoner. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
BRÅK: Alexander Bolsjunov sin oppførsel i Lahti har vekket store reaksjoner. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Ikke meningen

– Det mange reagerte sterkt på var at du taklet finnen, Joni Mäki, voldsomt etter å ha passert målstreken?

– Det var ikke meningen å kjøre ned finnen, jeg ville bare ha svar på hvorfor han stengte meg. Men da jeg skulle bremse så løsnet bindingen fra skien og da klarte jeg ikke å stoppe. Det tror jeg også vises på tv-bildene, forklarer Bolsjunov.

Se selv i videovinduet over om Bolsjunov snakker sant!

Angrer

TV 2 forteller at Emil Iversen sammenligner Bolsjunovs opptreden med slåsskamper på festlokaler i Trøndelag.

– Jeg vil bare minne Iversen om at jeg har sett hvordan Didrik Tønseth slo en konkurrent under NM på ski for et par år siden, kommer det kjapt fra russeren.

– Angrer du på det du gjorde i Lahti?

– Ja. Og erfaringen fra Lahti er at det som både skjedde i løypa og utenfor etterpå ikke er bra.

SLAG: Alexander Bolsjunov slo etter Joni Mäki med staven, og kjørte ned finnen etter å ha passert målstreken. Foto: Markku Ulander / NTB
SLAG: Alexander Bolsjunov slo etter Joni Mäki med staven, og kjørte ned finnen etter å ha passert målstreken. Foto: Markku Ulander / NTB

Finland klager til FIS

– Russland ble diskvalifisert, var det en rettferdig straff?

– Jeg synes det var helt fair at vi ble diskvalifisert, men jeg mener at også Finland burde vært diskvalifisert. Det Mäki gjorde på oppløpet var ikke reglementert og min reaksjon var heller ikke bra.

ANGRER: Alexander Bolsjunov beklager oppførselen sin og angrer. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
ANGRER: Alexander Bolsjunov beklager oppførselen sin og angrer. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Nå er finnene av en annen oppfatning. Det finske skiforbundet varslet at det tirsdag kveld eller onsdag morgen vil sende en klage til det internasjonale skiforbundet, FIS. Bakgrunnen er at finnene mener Bolsjunov slipper for billig unna. Henvendelsen fra Finland blir sendt til FIS Court.

– Jeg aner ikke hva som skjer. Får jeg gå i Falun? Får jeg være med i VM i Oberstdorf? spør han.

Onsdag bekrefter Det finske forbundet at forespørselen om en vurdering av situasjonen er sendt til FIS. De skriver videre at de har mottatt en beklagelse på vegne av russerne, samtidig som det står at de mener Bolsjunov har opptrådt usportslig og brutt regel 223.1.1.

– Vi har mottatt og akseptert beklagelsen fra Det russiske skiforbundet og Aleksandr Bolsjunov for det som skjedde. Vi ønsker å nyte spennende og rettferdige konkurranser i fremtiden uten hendelser som vi så på søndag. Det hører ikke hjemme i skisporten, står det i pressemeldingen fra Det finske skiforbundet.

Etter det TV 2 får vite finnes det ikke noen klare regler for hvordan slike saker skal straffes. Og TV 2s kilder mener at russeren dramatiserer saken.