Høie: – Hvis det er mulig å slå ned viruset, vil vi lette på tiltak

Dersom det viser seg at det er mulig å slå ned mutant-viruset, vil tiltakene bli lettet på. Er det ikke mulig, må tiltakene fortsette.

– Vi regner med å ha bedre oversikt i løpet av noen dager, sier helseminister Bent Høie på en pressekonferanse tirsdag.

Høie sier at regjeringen har lagt en plan for hva de skal gjøre med den mer smittsomme virusvarianten fra Storbritannia.

– Hvis det viser seg at det er mulig å slå ned viruset og ikke at det har spredt seg vesentlig på Østlandet, vil vi kunne lette på noen av tiltakene. Andre tiltak må vi fortsette med for å ned den generelle smitten ytterligere, sier Høie.

Har varianten spredt seg så mye at det er ikke er mulig å slå den ned, vil det bli nødvendig å stramme enda kraftigere til.

– Da må vi vurdere tiltak som forsinker spredningen slik at vi kan beholde kontrollen. Da vil det trolig være høyere nivå av tiltak, men ikke nødvendigvis de tiltakene som gjelder nå, fortsetter han.

Slå ned viruset

Helseministeren sier at de tror at de kan slå ned virusvarianten, men ikke eliminere den.

– En viktig årsak til at vi mener at det er mulig, er at vi sammen klarte å slå ned smittebølgen etter jul. Dette krafttaket fra innbyggerne reduserte risikoen for at det mer smittsomme viruset har spredt seg så raskt som det har kapasitet til, sier Høie.

Innføring av de betydelig strengere innreisereglene har også vært med på å hindre spredning, forteller Høie.

Før søndag 31. januar skal regjeringen avgjøre hvilke tiltak som skal gjelde videre i ring en, som er kommunene som stengte ned lørdag og ring to, som er kommunene som stengte ned søndag.

Totalt 25 kommuner har nå svært strenge tiltak som følge av virusmutasjonsutbruddet i Nordre Follo i Viken.

– Hvor lenge skal vi leve med de strenge tiltakene?

– Vi ser ikke for oss at så strenge tiltak skal være langvarige, men det er tiltak vi trenger nå for å få oversikt over situasjonen og for unngå at den mer smittsomme varianten får spre seg, sier Høie til TV 2.

– Kan betale

Høie adresserte også den nedslående nyheten om at Norge får én million færre vaksiner fra AstraZeneca enn ventet. Det kan føre til at Norges vaksinemål kan bli opptil to måneder forsinket.

Svenske myndigheter har stanset betalingen til Pfizer etter at legemiddelselskapet har skrudd opp prisen fordi det er mulig å hente ut seks doser fra hvert glass i stedet for de fem som er avtalt.

Det er fint å få en avklaring på dette spørsmålet, sier Høie, men tilføyer:

– Vi har ingen problemer med å betale ekstra hvis vi får ekstra.

Hjemmeskole

På pressekonferansen understreker kunnskapsminister Guri Melby (V) at rødt nivå i skolene ikke nødvendigvis betyr hjemmeskole.

– Vi ønsker å skjerme barn og unge så mye vi kan, men vi må samtidig slå ned smitten. Det er en vanskelig balansegang, sier Melby.

Regjeringen har åpnet for mer digital undervisning i ungdomsskole og videregående skole slik at skolene kan gjøre individuelle avgjørelser som er praktisk for dem, dersom en lærer for eksempel er syk og det ikke er mulig å finne en vikar.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at hjemmeskole ikke skal brukes som et forebyggende tiltak.

Stor smittenedgang

Camilla Stoltenberg, som er direktør i FHI, forteller at Norge har hatt en nedgående smittetrend den siste uken.

– Norge opplever nå den tredje uken med nedgang i smittetallene. Det er stor nedgang hver uke og det ser ut til å fortsette. Det er bakteppet som vi skal undersøke forekomsten av den nyte virusvarianten i forhold til, sier Stoltenberg.

Det er oppdaget 69 tilfeller av den britiske mutasjonen i Nordre Follo.

– Vi forventer at det vil bli flere tilfeller av den muterte varianten og forgreninger til andre kommuner, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier også at FHI skal sende SMS til alle de 25 kommunene som nå er nedstengt med oppfordring om å laste ned Smittestopp-appen.

Appen er så langt blitt lastet ned en halv million ganger.

Relatert