Oslo 20210123. 
Statsminister Erna Solberg sikker om nedstenging av Oslo og omerådene rundt
Foto: Terje Pedersen / NTB
PÅ HYTTA: Bent Høie holdt pressekonferanse fra sin hytte på Bjerkrheim. En 50 minutters kjøretur fra Stavanger. Foto: NTB Scanpix og skjermpdump TV 2

Høie ble varslet om utbrudd av mutert virus – dro rett på hytta

Statsminister Erna Solberg hevdet at helseminister Bent Høie dro på hyttetur til Bjerkreim før «beskjeden om» utbruddet av det muterte viruset. Line Vold i Folkehelseinstituttet sier regjeringen ble varslet torsdag kveld - da var Bent Høie i Oslo.

Erna Solberg slo lørdag fast at folk i Oslo-området nå ikke kan reise ut av kommunene for å dra på egen hytte.

– En unødvendig reise, sa statsministeren, og hevdet at Bent Høie reiste før beskjeden om virusutbruddet kom.

– Han reiste til Stavanger tidlig i går morges. Og det er jo utreise fra her - ikke om du er på hytten eller i huset ditt i Stavanger som er viktig. Han reiste før beskjeden om mutert virus kom. Men det er klart, jeg skulle til Bergen neste helg. Jeg gjør ikke det, selv om det er mitt bosted, for det er en unødvendig reise i dag, sa Erna Solberg til NRK.

FHI: Regjeringen ble varslet torsdag kveld

Men Folkehelseinstituttet bekrefter nå til TV 2 at regjeringen ble varslet torsdag kveld kveld. Dagen før Bent Høie reiste til Stavanger og videre til hytten på Bjerkreim .

– Første varsel kl. 22.19 på torsdag kveld og varsel med utfyllende informasjon og rask risikovurdering 01.31 natt til fredag, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Beskjeden kom rett etter Høie var ferdig i debatten på NRK.

Ifølge TV 2s opplysninger ble også Helsedirektoratet orientert sent torsdag kveld.

Solberg sier til TV 2 hun nå er oppmerksom på når Høie ble orientert.

– Han fungerer helt fint fra hytten. Han har vært på i hele dag og i hele går på å følge opp dette. Han hadde planlagt reise til Stavanger. Jeg er nå oppmerksom på at de fikk varsel sent torsdag kveld. Han reiste fredag morgen. Vi andre fikk beskjed fredag morgen om mutasjonen, sier Solberg.

– Men han reiste fredag morgen etter at han fikk beskjed om dette. Han har jobbet med smittevern siden mars i fjor. Burde ikke han vite at det kom til å bli et råd om at du ikke skal reise ut av kommunen?

– Nå er det slik at de rådene ikke kom på det tidspunktet. Det var ikke sikkert hva slags råd eller hvor omfattende det ville være, sier statsministeren.

– Men helseministeren har jobbet med dette siden mars i fjor. Han burde vite at det er et av tiltakene som er mest opplagte?

– Jeg vet ikke om det er et av de mest opplagte tiltakene. Det er sånn at han bor i Stavanger og reiste tilbake tidlig fredag morgen, og fikk tiltakslistene senere denne dagen, sier Erna Solberg.

ORIENTERTE: Erna Solberg orienterte om situasjonen i Oslo-området og korona-reisen til Bent Høie.
ORIENTERTE: Erna Solberg orienterte om situasjonen i Oslo-området og korona-reisen til Bent Høie. Foto: Terje Pedersen

Dette er de nye tiltakene som innføres for ti kommuner i forbindelse med at det er oppdaget et utbrudd av den engelske virusmutasjonen. Tiltakene gjelder i første omgang til og med 31. januar.

Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler

* Skoler og barnehager: Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det.

* Videregående skole: Det skal innføres digital undervisning på videregående skole i uke 4, og det skal forberedes overgang til rødt nivå i videregående skole fra uke 5. Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.

* Universiteter, høyskoler og fagskoler: Det skal innføres digital undervisning for alle. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.

* Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.

Anbefalinger

* Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

* Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.

* Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.

* En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.

* Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7–10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.

Regler

* Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

* Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.

* Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01–31.01.

* Skjenkestopp.

* Stans i breddeidrett for barn og voksne.

* Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)

Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:

* Serveringssteder, men det er tillatt med take away

* Treningssentre

* Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende

* Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser

* Biblioteker

* Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter

* Museer

* Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.

*Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.

Høie: – Jeg pendler

Helseminister Bent Høie (H) skriver i en epost til TV 2 at han pendler hjem i helgene.

– Jeg er bosatt i Stavanger og pendler hjem i helgene. Jeg fløy til Stavanger fredag morgen, og reiste til hytten i Rogalandsområdet tidlig fredag ettermiddag. På det tidspunktet var jeg ikke kjent med hvilke anbefalinger direktoratet ville komme med eller at kommunene ville at beslutningene skulle fattes av regjeringen. Jeg er i kontinuerlig kontakt med fagfolk, departement og resten av regjeringen for å håndtere denne krisen, skriver helseministeren.

PENDLER-MINISTER: Bent Høie (H) jobber i Oslo som helseminister og pendler hjem i helgene.
PENDLER-MINISTER: Bent Høie (H) jobber i Oslo som helseminister og pendler hjem i helgene. Foto: Berit Roald

Han bekrefter FHIs opplysninger, som er i strid med det statsministeren sa tidlig lørdag.

– Vi fikk informasjon om den engelske virusvarianten fr FHI sent torsdag kveld, sier Høie.

Han sier han vil reise tilbake til Oslo søndag kveld.

– Jeg er like operativ fra hytten som hjemme. Helsedirektoratet mener det er ikke noen i veien for at dem som er fra de ti østlandskommunene og som allerede er på hytten, blir værende der hvis de følger råd og regler ellers. Helsedirektoratet vil i løpet av ettermiddagen komme med oppdaterte råd til innbyggerne i dette området når det gjelder spørsmål om man kan dra på hytten.

Relatert