Raja gir klarsignal for Tyrkia-kampen

Regjeringen gir også unntak fra karantenebestemmelsene i forbindelse med verdenscuparrangementer i Norge i vinter. Samtidig tas det forbehold.

GIKK MOT HELSEDIREKTORATETS ANBEFALING: Abid Raja åpner opp for å avvikle verdenscuprenn i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen
GIKK MOT HELSEDIREKTORATETS ANBEFALING: Abid Raja åpner opp for å avvikle verdenscuprenn i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Kulturminister Abid Raja (V) sier at VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Tyrkia kan spilles i Oslo, forutsatt at smittesituasjonen ikke er endret.

Dermed går regjeringen imot Helsedirektoratet, som har anbefalt at karanteneunntaket for fotballen bør oppheves. Fagmyndighetenes vurdering framgår av en fersk redegjørelse direktoratet har sendt til Kulturdepartementet.

På direkte spørsmål fra NTB er kulturministeren klar på at det per nå ikke er aktuelt å inndra unntaket fotballen har fra karantene- og innreisereglementet. Kampen 27. mars kan dermed gå som planlagt.

– Ja, forutsatt at smittevernprotokollen følges, at smittesituasjonen på det tidspunktet er håndterlig og at kampen går uten publikum eller med det publikumsantallet som gjelder på det tidspunktet, sier Raja til NTB.

– Det er lenge til 27. mars, men jeg som idrettsminister håper inderlig at det er mulig å gjennomføre den kampen, tilføyer han.

Regjeringen gir også unntak fra karantenebestemmelsene i forbindelse med verdenscuparrangementer på ski i Norge.

Det offentliggjorde han da han fredag møtte pressen for å informere om regjeringens beslutning i saken.

– Prioriterer toppidretten over andre samfunnssektorer

Regjeringen går dermed imot Helsedirektoratets råd, men direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog

– For oss er det i utganspunktet helt uproblematisk at regjeringen tar andre valg enn vi anbefaler. Regjeringen har valgt å prioritere toppidretten og det har jeg stor respekt for. Vi vil alle se god toppidrett og nordmenn som deltar, sier Guldvog og legger til:

– Men dette betyr samtidig at man prioriterer dette over næringsliv, kultur og andre samfunnssektorer.

Guldvog føler ikke at de har blitt overkjørt av regjeringen.

– Nei, det gjør jeg ikke. Vi er nødt til å gi råd og jeg har full forståelse for at regjeringen må ta et bredere hensyn.

HEKTISK: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog har hatt et hektisk år. Foto: Jil Yngland
HEKTISK: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog har hatt et hektisk år. Foto: Jil Yngland

Regjeringen velger en annen angrepsvinkel.

I forkant var det kjent at Helsedirektoratet anbefalte å si nei til karanteneunntak for de aktuelle verdenscuprennene i langrenn, hopp, kombinert, alpint og skiskyting. Stor bekymring knyttet til risikoen for importsmitte lå til grunn for rådet.

– Regjeringen er positiv til å holde verdenscup i nordiske grener, alpint og skiskyting, forutsatt at smittesituasjonen tillater det, sa kulturminister Raja.

Må godkjennes

Han understreket samtidig at situasjonen kan endre seg dersom for eksempel smittesituasjonen endrer seg.

– Det innebærer at det er klare krav til dette, og vi tar et klart forbehold om at unntaket kan trekkes tilbake, sa statsråden.

Ved siden av å vurdere smittesituasjonen i tiden som kommer, må også de omfattende smittevernprotokollene for de ulike arrangementene vurderes som tilfredsstillende av helsemyndighetene.

Gjennomføring av arrangementene forutsetter også at de aktuelle kommunene der rennene skal avholdes gir sin godkjennelse.

– At det er mulig å gjennomføre dette, handler også om at det er individuelle utendørsidretter med lavere risiko for smitte, sa kulturministeren.

De første rennene i Norge blir verdenscuprennene i kvinnehopp og kombinert på Lillehammer midt i neste måned. Det arrangementet kaller Raja «en prøvestein for skiforbundet og idretten».

Søkt om unntak

Idretten har søkt om unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene i covid-19-forskriften for å kunne arrangere verdenscuprenn de kommende månedene. Denne søknaden har vært til vurdering hos helsemyndighetene den siste tiden.

Skipresident Erik Røste er glad for torsdagens beslutning i regjeringen.

– Vi er sikre på at vi skal kunne gjennomføre dette på en god og trygg måte. Da vi utsatte rennene på Lillehammer (før jul), følte vi oss ikke klare. Det gjør vi nå, sa han.

Alpinrennene i Kvitfjell, Raw Air-turneringen i hopp og verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen er blant arrangementene som sto i fare dersom regjeringen ikke hadde gitt unntak.

Slik situasjonen er i dag, kreves det sju dagers karantene ved innreise til Norge dersom det kan vises til en negativ koronatest. Det ville gjort det svært komplisert for både norske og utenlandske utøvere å skulle delta i de nevnte rennene dersom et unntak ikke hadde kommet.

(©NTB)