Foto: Ørn E. Borgen

Landskampen mot Tyrkia kan være i fare

VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Tyrkia i mars kan være i fare etter at Helsedirektoratet vil oppheve karanteneunntaket for fotballen.

Det er i dag et unntak i covid-19-forskriftens punkt 6f som gjelder for fotballkamper i Uefa-regi. Under dette unntaket slipper spillere karantene dersom de tester negativt ved ankomst Norge og gjennomfører tester hver tredje dag.

Unntaket gjelder også internasjonale kamper i håndball og enkeltstående kamper «etter nærmere vilkår».

Helsedirektoratet skriver i en redegjørelse at de ønsker at hele 6f strykes, og at unntaket dermed oppheves.

– Endringen i smittesituasjonen i Europa tilsier derfor at også unntaket i § 6f bør innskjerpes, heter det.

Norge skal spille VM-kvalifiseringskamp mot Tyrkia på Ullevaal 27. mars, og Norges Fotballforbund har allerede luftet muligheten og nødvendigheten av å flytte kampen til utlandet.

NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt sa til NTB torsdag at dette fortsatt vurderes, og at en konklusjon kan komme i neste uke.

Kulturminister Abid Raja (V) sa på en pressekonferanse fredag at det per nå ikke er aktuelt å inndra unntaket fotballen har fra karantene- og innreisereglementet. Kampen 27. mars kan dermed gå som planlagt.

– Visste det kunne skje

Ståle Solbakken er ikke overrasket over den siste utviklingen.

– At første hjemmekamp kan bli flyttet er noe jeg har vært klar over fra dag én, så det du forteller meg nå kommer ikke overraskende. Vi har en plan 1, 2 og 3, det har vært jobbet med siden jeg kom inn.

– Hva tenker du om å møte Tyrkia på nøytral bane i stedet for Ullevaal?

– Jeg har ikke brukt tid på det, for jeg har vært så mentalt forberedt på at det kan skje. Sånn er det. Hva jeg mener er egentlig helt uvesentlig. Vi må ta konsekvensen av det, og det har vi gjort gjennom å være føre var.

– Mister dere en fordel?

– Det blir spekulasjoner. De gjenkjenningsgreiene kan man alltids argumentere for. Men jeg synes vi skal bruke tida på andre ting enn å spekulere i det. Dette er ting vi visste kunne skje, så vi tar konsekvense nav det. De er ikke sånn at jeg står opp i dag, får den beskjeden, og så raser verden sammen.

– Kan man snu det på hodet, og si at det logistikkmessig blir enklere for dere for eksempel kan være lenger på Marbella og trene før og etter kampen mot Gibraltar?

– Jeg har opplevd et initiativrikt NFF i den korte perioden jeg har vært der, så det er bra. Det er gode medarbeidere som jobber med dette.

Molde skal etter planen møte Hoffenheim i februar. Også denne kampen er i fare dersom 6f strykes.

(©NTB/TV 2)