Klassikeren fersk kjøtt og suppe

Dette er langkokt og varmende retromat. Kjøtt og suppe serveres sammen med melboller/klot, sursøt løksaus og poteter.

Dette er oppskriften til Wenche sin mor og var en av hennes favoritt-retter som barn. Se egen oppskrift for melboller/klot.

Dette trenger du:

  • Ca. 1 ½ kg høyrygg fra storfekjøtt (noen velger lammekjøtt med ben)
  • Vann
  • 2 ts salt
  • Pepper
  • ¾-1 lite kålhode
  • 3 gulrøtter
  • ½ sellerirot
  • 1 purre

Sur-søt løksaus:

  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 5 dl kjøttkraft fra suppen
  • Ca. 1 ss 7 prosent eddik/eplecidereddik
  • 2-3 ss sukker
  • Salt

Slik gjør du:

Kok kjøttet i hele stykker. Legg kjøttet i en stor kasserolle (plass til kjøtt og grønnsaker). Fyll på med vann til det dekker kjøttet. Kok opp uten lokk, la trekke 10-15 minutter. Bruk en skje/hullsleiv og fjern skummet på toppen av kraften, for å få en klar kraft. Dryss over salt og la kjøttet trekke under lokk, til det er mørt, ca. 2 timer.

Rens og del grønnsakene opp i strimler/skiver og la grønnsakene koke med de siste 15-20 minutter. Smak suppen til med salt og pepper. Ta av kraft til saus.

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen. Rør godt mellom hver speing. Kok opp og la sausen koke 8-10 minutter. Smak til med eddik, sukker og salt. Sausen skal ha en mild sursøt smak.

Server suppe med grønnsaker og eventuelt klot (melboller) først i måltidet. Neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus.

Melboller/klot

Dette trenger du:

  • 50 g smør
  • 1 ¼ dl melk
  • 1 egg (tåles ikke egg, erstatt med ½ dl seterrømme eller kremfløte og ¼ ts bakepulver)
  • ¾ -1 ss sukker
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts kardemomme
  • 175-200 g hvetemel

Slik gjør du:

Smelt smør, avkjøl litt. Tilsett melk, sammenpisket egg, sukker, krydder og hvetemel. Rør til en litt tykk grøt. Glatt til røren med en slikkepott, dekk med litt plast og la røren svelle 10-15 minutter.

Form til boller i hånden med hjelp av en teskje dyppet i kaldt vann. Legg bollene over i den varme suppen. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver bolle. La bollene trekke i suppen i 5-10 minutter, avhengig av størrelse.

Server melboller/klot i suppen eller ved siden av kjøtt, poteter, grønnsaker og løksaus.

Relatert