ROER SEG: Flere steder i Norge, blant annet ved fjellovergangene i Sør-Norge, vil vinden roe seg gjennom helgen. Men i visse deler av landet vil det fortsatt være kraftige vindkast.
ROER SEG: Flere steder i Norge, blant annet ved fjellovergangene i Sør-Norge, vil vinden roe seg gjennom helgen. Men i visse deler av landet vil det fortsatt være kraftige vindkast. Foto: Storm

Været vil bedre seg – men to områder slipper ikke unna med det første

Ekstremværet «Frank» fortsetter utover dagen. – Det vil fortsatt blåse kraftig, sier meteorolog til TV 2.

I natt er det blitt meldt om en rekke hendelser som følge av ekstremværet Frank, men mye tyder på at skadene ikke har blitt så brutale som ventet. Ifølge Meteorologisk institutt har det blitt gjort målinger tett opp mot orkan-styrke.

På morgenkvisten fredag opplyste politiet om at det ikke har blitt meldt inn noen alvorlige hendelser knyttet til uværet i Troms politidistrikt. Men ifølge vakthavende meteorolog hos Storm, Ina Ynnesdal, er det fortsatt en stund igjen til været bedrer seg i områdene som rammes av uværet.

– Det vil fortsatt blåse kraftig frem til i kveld i Troms og vest i Finnmark, og det vil fortsatt være vindkast med en styrke på rundt 35-50 meter i sekundet, sier hun til TV 2.

Tribunen raste sammen

I 04.30-tiden i natt ble Sindre Masternes, som er daglig leder i Finnsnes Il Fotball melding fra politiet om at noen av deres reklameskilt var på avveie.

– Kort etter ble det klart at tribunen har rast sammen, sier han.

– Akkurat nå er det jo ikke lov med tilskuere ute uansett, så det gjør ikke noe praktisk for oss, men vi er ikke en stor klubb med masse penger. Dette koster penger, Masternes.

Han legger til at noen fotballmål trolig også er såpass ødelagt at de ikke kan reddes.

– At tribune og mål ryker er allerede altfor mye. Vi håper det ikke er mer, sier Masternes.

ØDELAGT: Slik ser tribunen til Finnsnes Idrettslag ut etter stormens herjinger. FOTO: Sindre Masternes

Hun opplyser om at uværet vil være sterkest i områdene Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms.

– Men også andre områder, litt lenger sør, vil merke vinden godt, selv om den ikke blir liker sterk der, sier hun.

– Roer seg ikke momentant

Uværet vil først begynne å roe seg fra sør. Gjennom natt til lørdag og utover dagen da vil det også roe seg mer i Nordland og Troms. Selve ekstremværstatusen er ventet å bortfalle rundt klokken 18 lørdag kveld.

– Det er definitivt lurt å holde seg innendørs til det. Det er heller ikke slik at været roer seg momentant. Det vil også være fare- og obsvarsel etter dette, sier meteorologen.

Slik blir helgeværet

De siste dagene har det vært sterk nedbør i fylker som Agder og Rogaland. Dette vil bedre seg fremover, trolig Ifølge Ynnesdal, trolig i førstnevnte først.

KRAFTIG VIND: Fredag var det sterk vind, opp mot 30 sekundmeter, ved Helgelandsbrua.
KRAFTIG VIND: Fredag var det sterk vind, opp mot 30 sekundmeter, ved Helgelandsbrua. Foto: Statens Vegvesen

– Når det kommer til Østlandet vil det bli en del nedbør fredag. Nord i området vil det bli noen spredte byger. Også Østlandet vil få en del vind, sier Ynnesdal.

– Det er også kolonnekjøring ved en del fjelloverganger i Sør-Norge. Værforholdene vil bedre seg i løpet av lørdag, og vinden roer seg utover dagen da, sier meteorologen.

Generelt vil været i Norge stort sett bedre utover helgen og inn i neste uke, ifølge meteorologen, med to unntak:

– De eneste områdene som ikke slipper unna er Troms og deler av kysten av Finnmark.

Størst værskifte vil trolig Nordland merke.

– Det skjer når stormsenteret forsvinner. Det er mye vind der nå, men etterhvert vil Nordland bli liggende inne i selve lavtrykket, noe som gir langt mindre vind. Deretter vil det roe seg veldig i løpet av lørdag og inn i neste uke.

Relatert