Japans statsminister vil fortsatt gjennomføre OL

Japans statsminister Yoshihide Suga sier at han er fast bestemt på at sommer-OL i Tokyo skal gjennomføres.

OL: Sommer-OL kan bli avlyst igjen på grunn av pandemien. Foto: Philip Fong / AFP / NTB
OL: Sommer-OL kan bli avlyst igjen på grunn av pandemien. Foto: Philip Fong / AFP / NTB

Suga sa i nasjonalforsamlingen fredag at han skal samarbeide tett med Tokyo og Den internasjonale olympiske komité (IOC), melder Reuters.

Uttalelsen kom etter at den britiske avisen The Times torsdag kveld skrev at den japanske regjeringen har konkludert internt med at årets sommer-OL må avlyses.

Avisen viste til et ikke navngitt høytstående medlem i regjeringskoalisjonen i Japan. Det er enighet om at sommerlekene, som allerede er blitt utsatt ett år, ikke kommer til å bli holdt, uttalte kilden, som sa at fokus i stedet skulle rettes mot å sikre sommer-OL ved neste mulige anledning, som ville ha blitt i 2032.

Folk i Japan vil at mesterskapet avlyses

En offisiell meningsmåling som kom ble offentlig kjent tidligere i januar, viser at 80 prosent av det japanske folket ikke vil at OL skal arrangeres i deres land i sommer på grunn av pandemien.

35,3 prosent svarer at de vil avlyse OL helt. 44,8 prosent ber om at OL, som opprinnelig skulle ha vært arrangert i fjor sommer, utsettes på nytt, rapporterer nyhetsbyråret Reuters.

TV 2-ekspert, Mads Kaggestad forstår innbyggerne i Tokyo og Japan for øvrig sin skepsis til det å arrangere et OL midt under en verdensomspennende pandemi.

– Vi merker også i Norge skepsisen til det med innreiser. Et OL vil føre til at tusenvis kommer til landet fra utlandet, og da frykter man at disse vil føre med seg smitte. Så det er en naturlig reaksjon, påpeker Kaggestad, og legger til:

– Samtidig tror jeg at vi med et skikkelig regelverk med testing og smittevern, og når vi kommer til sommeren, så er vi forhåpentligvis i en annen situasjon enn det vi opplever nå.

Økonomisk krise

Kaggestad minner om at det vil få enorme økonomiske konsekvenser å utsette OL igjen, eller i verst fall avlyse.

– Det er klart at det er kritisk for Tokyo, arrangmementkomitéen og IOC om det skulle bli utsatt eller avlyst. Nye milliarder vil renne ut. Derfor håper jeg at OL kan arrangeres og kanskje bli et symbol på at pandemien er over, og at man kan starte på nytt. Men jeg ser jo at både idretten og samfunnet nå har tatt inn over seg at denne pandemien vil vare lenge, påpeker han.