Brannvesenet er i Ramsvikskogen og sikrer taket på ett hus hvor takplater har løsnet.
Brannvesenet er i Ramsvikskogen og sikrer taket på ett hus hvor takplater har løsnet. Foto: Namdal 110-sentral

Ekstremværet frank:

Hustak løsnet og lastebil blåste av veien: – Hold deg hjemme

Sterk vind skaper en rekke problemer i Nord-Norge og i Trøndelag torsdag. Ekstremværet «Frank» har meldt sin ankomst.

Torsdag kveld har Meteorologisk institutt sendt ut et oppdatert rødt farevarsel og advarer mot å være utendørs.

Det røde farevarselet gjelder for Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms og gjelder øst og sørøstlig storm, til dels orkan, med ekstremt kraftige vindkast, lokalt på mellom 35 og 50 meter i sekundet.

Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag kveld. Det er allerede observert ekstreme vindkast på Nord-Helgeland, men det er fortsatt ventet store variasjoner i vindstyrke.

Stengte grenseoverganger

Noen steder vil få veldig lite vind samtidig som andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader, heter det i varselet.

Grenseovergangene til Sverige over Bjørnfjell, Junkerdal og Umbukta er stengt til klokken 15 fredag. Uvær og sikkerheten til de som gjennomfører koronatesting på fjellet er årsaken, sier Vegtrafikksentralen.

Vegtrafikksentralen kom like før klokken 20 med en statusoppdatering på fjelloverganger:

  • E16 Filefjell: Åpent.
  • E134 Haukeli: Kolonne.
  • Riksvei 7 Hardangervidda: Kolonne.
  • Riksvei 13 Vikafjellet: Stengt.
  • Riksvei 15 Strynefjellet: Åpent.
  • Riksvei 52 Hemsedal: Åpent.
  • Fylkesvei 50 Hol-Aurland: Åpent
  • Fylkesvei 53 Tyin-Årdal. Åpent.

Halvard Olsen, innehaver av Saltdalsenteret, har nødåpent torsdag kveld på grunn av uværet.

Et titalls trailere står og venter på å komme over Saltfjellet. Trolig blir ikke strekningen åpnet før tidligst fredag kveld.

– Vi må ta vare på liv og helse til folk, sier Olsen til TV 2.

Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett.

I Nordland har blant annet takplater blåst av en garasje, trær blåst over veier og en vegg tilhørende et gammel fjøs blåst vekk.

Politiet ber folk i Nord-Norge om å holde seg hjemme som følge av ekstremværet.

– Dersom du ikke må ut, så holder du deg hjemme, oppfordrer operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt.

Hustak løsnet

Politiet i Trøndelag melder om et hustak som har løsnet og takplater som flyr i lufta i Namsos. Brannvesenet rykket ut til Ramsvikskogen og sikret taket på ett hus hvor takplater hadde løsnet.

– Folk i området bes holde seg inne til situasjonen er under kontroll, skriver politiet.

Jim Ivan Sørensen var på vei hjem fra jobb, og hadde akkurat kommet ut av en tunnel i Lurøy kommune da han oppdaget en trailer som lå veltet i et kryss.

– Jeg hjalp sjåføren ut av hytta. Han var ikke skadet, men litt skjelven, sier Sørensen til TV 2.

Den veltede traileren var fullastet med frukt, og var på vei fra Mo i Rana til Bodø. Sjåføren måtte ta denne ruten fordi Saltfjellet er stengt.

En trailer blåste overende på Helgeland i Nordland.
En trailer blåste overende på Helgeland i Nordland. Foto: Jim Ivan Sørensen

Stenger skoler

Flere kommuner i Nordland stenger eller vurderer å stenge skoler på grunn av ekstremværet «Frank».

Meløy kommune stenger Enga skole og Skolefritidsordningen fredag på grunn av ekstremværet, melder NRK. Beredskapsledelsen i kommunen vurderer situasjonen fortløpende.

I Saltdal kommune ble elevene sendt hjem fra skolen tidligere torsdag slik at de skal komme seg trygt inn før vinden økte på.

Også i Fauske kommune vurderer man om skolene skal stenges fredag. Dersom skolene stenges, blir foresatte varslet via SMS.

Har du bilder eller video? Tips oss her.

Lastebil blåste av veien

Sterk vind førte til at en lastebil blåste av veien på E6 i Vefsn i Nordland. Lastebilsjåføren satt fastklemt, men kom uskadd fra utforkjøringen ved Mjåvatnet.

– Jeg har sjelden sett en så stygg værmelding med så konkret farepotensial, sa Nilsson til TV 2 tidligere torsdag.

Det har vært kaldt i Nordland lenge, og det er mye is på veiene. Når det nå kommer kraftig vind i tillegg, vil veien bli polert, sier Nilsson.

– En utforkjøring kan potensielt bli fatal i dag, advarer operasjonslederen.

STENGT: E6 over Saltfjellet er stengt som følge av ekstremværet som er meldt. Bildet er fra klokken 09.30 torsdag.
STENGT: E6 over Saltfjellet er stengt som følge av ekstremværet som er meldt. Bildet er fra klokken 09.30 torsdag. Foto: Statens vegvesen

De mest ekstreme vindkastene var ventet i Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms. Også i Namdalen i Trøndelag var det ventet svært kraftig vind.

Ekstremværet er ventet å være over fredag ettermiddag.

– Vær forberedt på blant annet strømbrudd, forfrysningsfare og skade på bygninger og infrastruktur, advarer Meteorologisk institutt.

Som følge av ekstremværet har Widerøe innstilt 10 flyvninger til og fra Bodø, og Torghatten tar værforbehold på alle ferjeavganger, skriver Avisa Nordland.

– Farlig å være utendørs

Politiet i Nordland har bedt folk om å sikre løse gjenstander og holde seg hjemme.

– Torsdag og fredag er ikke tiden for å dra på fjellet eller ta en tur ut med båten. Hold dere hjemme til uværet har passert, sier politimesteren i Nordland, Heidi Kløkstad, i en melding fra Statsforvalteren.

I farevarselet heter det at det vil være farlig å være utendørs.

– Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, står det i varselet.

«Frank»

Meteorologisk institutt gir navn til ekstremvær i Norge. Listen settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang.

Siste ekstremvær i Norge var Elsa i februar i fjor, med ekstrem høy vannstand i Agder, på deler av Vestlandet og Møre og Romsdal. I januar i fjor hadde vi ekstremværet Didrik, som også omfattet ekstremt høy vannstand.

Denne gangen har ekstremværet altså fått navnet Frank.

Meteorologisk institutt har varslet om storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund.
Meteorologisk institutt har varslet om storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund.

Mye snø i Sør-Norge

Et stormsenter over Nordsjøen torsdag gir også fronter inn mot Sør-Norge. Dette vil føre med seg mye og til dels tung snø, og i tillegg får også denne landsdelen sterk vind. Nettselskapet Elvia opplyser at de har økt beredskapen for å kunne opprettholde strømleveransene.

Denne værtypen innebærer utfordringer for strømforsyningen, med risiko for trefall over linjer, skader på utstyr samt stor snø- og islast på linjene. Folk bes om å holde seg unna linjer som har blåst ned.

– Vi fraråder folk på det sterkeste å bevege seg i nærheten av linjer som henger lavt eller ligger på bakken. Det kan være strømførende ledninger, og berøring kan medføre livsfare, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia

Fjelloverganger stengt

Natt til torsdag påvirket været farbarheten på flere fjelloverganger i Sør-Norge.

Riksvei 13 Vikafjellet og fylkesvei 50 Hol-Aurland var stengt, men det var kolonnekjøring på riksvei 7 Hardangervidda og E134 Haukelifjell, ifølge Vegtrafikksentralen vest.

I Nordland kommer E10 Bjørnefjell, E12 Umbukta og Rv77 Graddis til å bli stengt mellom klokka 15 torsdag og 18 fredag på grunn uvær.

Også E6 over Saltfjellet er stengt.

Vegvesenet understreker at stengingen kan blir utvidet både før og etter den angitte tidspunktene hvis været tilsier det.

Relatert