De beste vinene på budsjett

Vi har utfordret sommelier Liora Levi til å finne noen gode, men billigere viner. Se hva hun fant av prisverdige viner til under 150 kroner.

Januar-måned er en «mager» måned for mange etter å brukt mye penger i desember på gaver og gode måltider.

Ofte er det litt sparebluss på gang i årets første måned og derfor har sommelier Liora Levi funnet noen ekstra gode kjøp denne gangen.

Oppgaven God morgen Norge ga henne var å velge viner som ikke kostet mer enn 150 kroner. Levi saumfarte dermed Vinmonopolets hyller og lister - og her er fasiten:

Hvitvin: Gobelsburg Niederösterreich Riesling 2019, Østerrike, kr 139,40

– Dette er en frisk og ren hvitvin med toner av frukt og urter. Saftig og rent med toner av sitrus og epler, forklarer Levi. Hun hevder dette er en nydelig drikkevin alene eller som drikke til enkle fisk- og skalldyrretter.

Hvitvin: Castignano Montemisio Offfida Pecorino 2019, Marche, Italia, kr 129,90

Om denne hvite italieneren sier Levi:

– Denne har en frisk og syrlig aroma av stenfrukt og sitrus. Saftig smak av ferske grønne epler, lime, sitron og knusktørr og syrlig frukt med noe mineralitet i finish. Også denne passer alene, men kan fint gå til enkle kremede pastaretter, grønnsaker, fisk og skalldyr.

Rødvin: Castellani Baffo Rosso Chianti, Toscana, Italia, kr 119,90

Fra Italia har Liora plukket ut en rimelig rødvin.

– Dette er en god rødvin, aromatisk nese med toner av fersk frukt. Smaksrik i munnen med toner av kirsebær, bjørnebær og krekling. Streif av krydder og avslepne tanniner, sier Levi.

Ifølge henne er dette Norges nest rimeligste Chianti som passer til gryter og kjøttretter.

Rødvin: Bod. Entremantes Tempranillo Ecológico, La Mancha, Spania, kr 134,90

Fra Spania kommer denne rødvinen som Levi beskriver som lett syrlig aroma av røde bær med innslag av krydder. Saftig frukt i munnen mot kirsebær, jordbær og smak av kanel og allehånde. Bløte tanniner med tørr finish.

– Hva passer denne til?

– Dette er en god drikkevin alene eller man kan servere den til lettere matretter som pasta og fjærkre, forklarer Levi. Denne er økologisk og finnes også i 3 liters Bag-in-Box.

Alkoholfritt: Ringi James Grieve, Norge, kr 61,60

På Ringi gård i Tanum i Bærum har man lenge laget eplemoster av ulike eplesorter. I 2001 lanserte de, som de første i Norge, eplemost som et alternativ til alkoholholdige drikker.

Om James Grieve skriver Ringi: Denne eplemosten gir en meget rik og syrlig smak. Den er vinøs og velbalansert med lang ettersmak. Det store registeret av smaker gjør at den passer ypperlig til fisk og skalldyr.

Eplesorten kommer fra Skottland. Eplene er middels store, gule med lys rød side mot solen. Fruktkjøttet er lysegult og saftig.

Relatert