– Jeg overså noe ganske enkelt. Det var litt dumt

Ekspertene tror Magnus Carlsen (30) hadde håpet på mer enn han har fått til hittil i Tata Steel Chess.

Jorden van Foreest-Magnus Carlsen 0,5-0,5

Tirsdag ble det remis med svarte brikker mot nederlandske Jorden van Foreest. Han er blant de lavest rangerte spillerne i turneringen.

– Det var litt frustrerende akkurat på slutten. Jeg overså noe ganske enkelt taktisk, som gjorde at han fikk remis med en gang. Det var litt dumt. Ellers kunne jeg i hvert fall torturert ham ganske lenge i sluttspillet, sier Carlsen til TV 2.

Se Jon Ludvig Hammers forklaring av trekket her:

Carlsen var på offensiven og jaktet seier, men ble stoppet av godt forsvarsspill fra van Foreest. Dermed står sjakkeneren med tre remiser på rad i turneringen.

– Det er alltid vanskelig å vinne med svarte brikker på dette nivået. Men om han ikke vinner dette partiet i dag, er han egentlig ikke helt i rute, sa TV 2s sjakkekspert Maud Rødsmoen underveis.

Grunnen er at Carlsen møter flere av de lavest rangerte spillerne i starten av turneringen. Kanonene kommer til slutt.

Carlsens program

5. runde: Alexander Dontsjenko
6. runde: Jan-Krzysztof Duda
7. runde: Pentala Harikrishna
8. runde: Andrej Esipenko
9. runde: Nils Grandelius
10. runde: Fabiano Caruana
11. runde: Anish Giri
12. runde: Radoslaw Wojtaszek
13. runde: Maxime Vachier-Lagrave

*Svarte brikker i fet skrift.

– Totalt er jeg pluss én etter fire runder. Det er ikke bra, men helt OK. Jeg har hatt dårligere starter tidligere, både i '19 og '20, påpeker Carlsen.

– Vinner i hurtigsjakk

Begge gangene åpnet han med fire remiser. I 2020 ble rekken til sju.

– Jeg har ikke spilt så verst, i hvert fall. Det er litt typisk i de siste partiene at man gjerne vinner i hurtigsjakk, for da har ikke folk nok tid til å forsvare seg. Mens i langsjakk har folk tid til å finne veldig gode forsvar, forklarer 30-åringen.

– Det er OK så langt. Jeg har noe å bygge videre på, i hvert fall. Man må huske på at dette er en maraton, ikke en sprint, poengterer han.

Sjakkeneren spådde selv før turneringen at man vil trenge en høy sluttsum for å stå igjen som vinner. Nå står han med 2,5 av fire mulige poeng.

– Positivt sagt vil han selv med en relativt moderat start ha kjangs til å vinne turneringen fordi han vil ha kontroll på toppoppgjørene til slutt. Men taper han et av toppoppgjørene, eller sliter med å vinne, er det plutselig veldig vanskelig å vinne for Magnus, vurderer Hans Olav Lahlum.

Aryan Tari spilte på sin side remis med hvite brikker mot Alireza Firouzja.

Åpnet godt

Forrige gang Carlsen og van Foreest møttes i Tata Steel Chess, klarte Carlsen å berge remis etter å ha vært i trøbbel.

Denne gangen stilte han bedre forberedt, mente ekspertene. Tendensen var at van Foreest brukte mer tid enn Carlsen under åpningen.

Tidlig hadde sistnevnte vippet sjakkcomputerens vinnerprosent over i sin favør, men knepent.

Midtveis i partiet valgte Carlsen å bytte av dronningene. Så skaffet han seg bondeovertall, men TV 2s sjakkekspert ville ikke juble for høyt på Carlsens vegne av den grunn.

– Når alle bøndene står på samme side av brettet, og man kun skal forsvare seg i ett område, er det veldig vanskelig å bryte igjennom. Magnus kommer til å vinne en bonde, men det er ikke sikkert at det er godt nok for seier likevel, analyserte Jon Ludvig Hammer:

Slik så brettet ut idet Carlsen var i ferd med å sikre seg bondeovertall.
Slik så brettet ut idet Carlsen var i ferd med å sikre seg bondeovertall.

Med godt forsvarsspill og svært god tid på seg, klarte van Foreest å nøytralisere Carlsens forsøk på å angripe.

Da ble de raskt enige om å ta remis.

PS! Onsdag er det hviledag i Tata Steel Chess. Neste runde sendes på TV 2 Sport 2 og Sumo fra kl. 13.45 torsdag.