LAGKOMPISER: Kjetil Jansrud (t.h.) drar til Kitzbühel uten en kneskadet Aleksander Aamodt Kilde.
LAGKOMPISER: Kjetil Jansrud (t.h.) drar til Kitzbühel uten en kneskadet Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Harald Steiner / BILDBYRÅN

Jansrud om Kilde-skaden: – En sørgelig situasjon

Mannefall gjør at Kjetil Jansrud og debutant Henrik Røa er de eneste som kjører den tradisjonsrike Kitzbühel-helgen.

Lagkamerat og verdens beste alpinist forrige sesong, Aleksander Aamodt Kilde, blir ikke å se i Kitzbühel denne helgen. Korsbåndsskaden han pådro seg under trening forrige helg gjør at Kjetil Jansrud (35) er det eneste rutinerte kortet igjen på det norske laget.

– Brutalt

– Det er en sørgelig situasjon med Aleksander. Han var i så bra form, så mister man han sånn brutalt. Det er en idrett med marginer, men vi så ikke for oss at maskinen Aleksander skulle skade seg, sier Jansrud til TV 2 i Kitzbühels gater.

Også Adrian Smiseth Sejersted, som sliter med et vondt kne, må står over rennene denne helgen.

Samtidig har teknikk-kjørerne Lucas Braathen og Adrian Smiseth Sejersted pådratt seg kneskader.

– Det er mye erfaring i dette laget når det kommer til kneskader. Han (Aamodt Kilde) er en av mange. Det er veldig få alpinister som går gjennom en lang karriere uten å få kneproblemer eller ta korsbånd én til flere ganger. Sånn sett er man en del av statistikken, sier Jansrud.

– Hjelpen er der

Han har selv erfaring med korsbåndsskade og sier at han har vært i jevnlig kontakt med Kilde for både å støtte og dele erfaring.

– Hjelpen er selvfølgelig der dersom han trenger det. Jeg tror ikke han trenger det. Han er veldig positiv og blid. Selvfølgelig skuffet, men angriper det på en forbilledlig måte, sier Jansrud.

Vinstra-alpinisten sier at det er noe positivt å hente ut av den alvorlige skaden, som holder Kilde ute av spill i mellom ni og tolv måneder.

– Det er ikke så lett i en karriere å få den pausen. Nå blir du tvunget til å sitte på sidelinjen. Det kan være en styrke for å forlenge karrieren, men også å kjenne på gleden man har for idretten. Det er det aller viktigste, sier Jansrud.

Annerledes Kitbühel-helg

Jansrud har hatt en sesongstart uten de helt store toppene. Tredjeplassen under super-G-en i Val Gardena i 18. desember er den eneste pallplassen så langt denne sesongen. To ganger tidligere har Jansrud gått til topps i Kitzbühel, men helgens renn i den østerrikske skimetropolen blir ikke helt som vanlig - ikke bare på grunn av koronapandemien.

– Vi liker som lag å sparre mye. Vi har diverse analyseverktøy som det er bedre om det er flere som står på start slik at vi kan få tilbakemeldingene vi trenger for å prestere, sier Jansrud, som også merker det på det sosiale.

– Vi sitter igjen på lunsjer og middager med to utøvere sammenlignet med å være fire. Det er annerledes og trist.

Relatert