FRATATT VM: Hviterussland er fjernet som medarrangør. Bildet er fra kampen mellom Norge og Hviterussland i 2018. Foto: Terje Bendiksby
FRATATT VM: Hviterussland er fjernet som medarrangør. Bildet er fra kampen mellom Norge og Hviterussland i 2018. Foto: Terje Bendiksby

Hviterussland mistet ishockey-VM – vurderer å la Latvia arrangere mesterskapet alene

Hviterussland er fjernet som medarrangør av årets elite-VM i ishockey.

Det kunngjorde Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) mandag. Forbundet har vært under sterkt press fra flere aktører om å flytte mesterskapet bort fra Hviterussland.

I helgen uttalte VMs hovedsponsor, bilprodusenten Skoda, at den ikke vil støtte mesterskapet med penger dersom hviterusserne ble stående som medarrangører.

– Dette er en skikkelig god nyhet. Vi har vært en pådriver for en endring siden november. De siste dagene har både politiske ledere og flere sponsorer vært på banen, og summen av alt dette bidro nok til at avgjørelsen ble slik, sier Norges ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

Det er urolighetene og den politiske situasjonen i Hviterussland som gjør at landet ikke får arrangere VM likevel. Latvia er også medarrangør av mesterskapet.

– Det er svært beklagelig å måtte droppe Minsk/Riga-opplegget for VM. Vi har prøvd å bruke VM som en mulighet til forsoning og roe ned de sosiopolitiske problemene i Hviterussland og finne en positiv vei framover, sier IIHF-president René Fasel.

Upassende

Sveitseren kommer samtidig med en erkjennelse at det ikke ville vært «passende å ha et VM i Minsk».

– Det ville ikke vært hensiktsmessig når det er større problemer å håndtere, og vi må prioritere sikkerheten til lagene, tilskuerne og kamplederne.

Siden presidentvalget i august i fjor har det vært voldsomme demonstrasjoner i Hviterussland, og regimet til landets autoritære leder Aleksandr Lukasjenko er sterkt kritisert i Europa.

Usikkert

Det ikke klart om Latvia nå tar på seg hele mesterskapet, eller om et annet land blir medarrangør. IIHF opplyser at de vil ta hensyn til koronasituasjonen før styret tar en avgjørelse.

Det norske ishockeylandslaget skal etter planen spille sine gruppekamper i Riga.

I Norges gruppe er også Latvia, Canada, Finland, Italia, Kasakhstan, Tyskland og USA.

VM spilles fra 21. mai til 6. juni.

(©NTB)

Relatert