Potet- og sellerisuppe servert med brytebrød

Ovnsbakte poteter og sellerirot gir en ekstra smakfull suppe. Server den med grove brytebrød laget i langpanne.

Se tips i oppskriften for melkefritt og glutenfritt. Sett gjerne deigen til brytebrødene for du begynner på suppen, se egen oppskrift.

Potet og sellerisuppe (4-6 porsjoner)

Dette trenger du:

  • Ca. 300 g skrellet sellerirot og ca. 500 g skrellede poteter i biter, persillerot kan også tilsettes
  • 2-3 sjalottløk
  • Rapsolje/nøytral olje
  • Ca. 7 dl grønnsakkraft/buljong, glutenfri sjekk at det ikke er mel i buljongen
  • 2-3 dl melk eller matfløte, eventuelt et melkefritt alternativ
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200 grader. Rens og del grønnsakene i biter. Spre utover i et stort ildfast fat/langpanne, ringle over litt rapsolje. Stek grønnsakene til de er møre og lett gylne (ikke brunstekt), 20-40 minutter avhengig av størrelse på bitene. Ha grønnsakene over i en kasserolle, tilsett kraft til det dekker grønnsakene. Koke opp og kjør sammen med en stavmikser til en glatt suppe/puré. Spe med kraft og melk/fløte til passende konsistens. Smak til med salt og pepper.

Grove brytebrød i langpanne

Tips: Ønsker du å langtids heve deigen i 6-8 timer, bruk kald væske og ¼ pk fersk gjær, 2 ts tørrgjær. Egner seg godt til frysing.

Dette trenger du:

  • 1 l lettmelk/skummet melk, vann, eventuelt blandet med 1 boks kesam, eventuelt melk som tåles
  • 1 pk gjær (tørr gjær eller fersk gjær)
  • 1 dl nøytral olje/rapsolje
  • 2 dl hvetekli
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl knuste (eller hele) linfrø
  • 300 g grov sammalt hvete
  • 150 g grov sammalt rug
  • Eventuelt 3-4 dl finrevet gulrot (kan sløyfes)
  • Ca. 500 g hvetemel, eventuelt litt ekstra
  • 2 ts salt
  • 1-2 ts honning

Slik gjør du:

Dette er en stor deig, bruk gjerne kjøkkenmaskin når du skal elte deigen. Kaldhev, bruk kald væske.

Varm melk/vann til fingervarmt og ha i arbeidsbollen. Tilsett resten av ingrediensene, men kun ca. 600 g fint hvetemel. Elt sammen og tilsett hvetemel til du får en glatt, litt klissete deig. Dekk bakebollen med et klede og sett til heving 45-50 minutter når væsken som brukes er varm, eller 6-8 timer (eller mer) hvis du bruker kald væske.

Hell den ferdig hevede deigen over i en bakepapirkledd langpanne. Bruk en bakeskrape og del opp i firkantede «rundstykker». Dekk med et klede og la etterheve i ca. 40 minutter, til dobbel størrelse. Gjenta oppdelingen. Pensle de ferdig hevede rinstykkene med litt vann og dryss eventuelt med solsikkekjerner eller gresskarkjerner. Stek i varm stekeovn 220 grader, midterste rille i 15-20 minutter. Steketid er avhengig av tykkelsen på rundstykkene, og vil variere noe fra ovn til ovn. Avkjøl på rist.

Glutenfritt brytebrød: Du kan bruke en pose ferdigblandet melblanding til glutenfrie rundstykker/brød. Tilsett 2-3 ss linfrø, ½ dl glutenfrie havregryn og litt mer væske til en klissete deig. Følg fremgangsmåten på pakken. Utbaking samme fremgangsmåte som brytebrød med gluten, men bruk en liten form.

Relatert