Denne kommunen har ikke hatt et eneste koronatilfelle – troner øverst på vaksinetoppen

Modalen, nord for Bergen, troner øverst på vaksinetoppen her i landet, selv om de bare har fått to små glass med vaksine.

Vaksineringen i landets nest minste kommune er enklere enn i de aller fleste andre kommuner.

– Hos oss er logistikken enkel. Vi har et sykehjem, et legekontor og en lege, sier rådmann Jo Tømmerbakke.

Med 391 innbyggere er det lett å få oversikt. I forrige uke ble alle sykehjemsbeboere vaksinert, og i dag fikk kommunenes eneste lege sin første dose med vaksine.

– Som fastlege, kommunelege, smittelege og sykehjemslege er jeg kritisk personell som er vanskelig å erstatte, sier kommunelege Frøydis Gullbrå.

Smittefri kommune

Hun synes det er riktig at Modalen får vaksine, selv om kommunen ikke har hatt et eneste koronatilfelle.

MODALEN: Landets minste kommune bak Utsira har flest vaksinerte i forhold til folketallet.
MODALEN: Landets minste kommune bak Utsira har flest vaksinerte i forhold til folketallet. Foto: Klaus Holthe / TV 2

– Jeg støtter forsyningspolitikken som myndighetene har lagt seg på. Det er rettferdig at vaksineringen starter samtidig over hele landet, sier Gullbrå.

Får en flaske i uken

For andre uken på rad fikk Modalen i går nok en vaksinepakke levert med bil. I pakken lå det en bitteliten flaske, som blir til sju vaksinedoser.

– Vi håper og tror at vi fra uke tre eller fire vil få dobbelt så mange flasker slik at vi kan gi dose to til de som er vaksinert, samtidig som vi vaksinerer nye sier rådmann i Modalen, Jo Tømmerbakke.

Han forstår at noen kan synes det er rart at Modalen ligger på vaksinetoppen i Norge med 3,4 prosent av innbyggerne vaksinert, når de ikke har eller har hatt smitte i bygda.

ENKEL LOGISTIKK: Rådmann Jo Tømmerbakke forteller at de har en enkel vaksineringsplan i Modalen.
ENKEL LOGISTIKK: Rådmann Jo Tømmerbakke forteller at de har en enkel vaksineringsplan i Modalen. Foto: Klaus Holthe / TV 2

– Jeg kan forstå om noen tenker slik, men vi følger opp myndighetenes retningslinjer og støtter den rettferdighets- og solidaritetstankegangen om at man vil vaksinere i hele landet samtidig, sier rådmannen.

ELDST: I dag fikk kommunens eldste, Reidar Nygard, vaksine.
ELDST: I dag fikk kommunens eldste, Reidar Nygard, vaksine. Foto: Klaus Holthe / TV 2

I Modalen fortsatte vaksineringen av de eldste onsdag denne uken. Først ute var 94 år gamle Reidar Nygard.

– Nå er jeg sikret. Vi har heldigvis ikke hatt korona her, og jeg håper vi slipper det også, sa 94-åringen etter at første dose av vaksinen var satt.

Relatert