MÅTTE TREKKE SEG: Tsjekkia måtte trekke seg fra håndball-VM etter stort smitteutbrudd.
MÅTTE TREKKE SEG: Tsjekkia måtte trekke seg fra håndball-VM etter stort smitteutbrudd. Foto: Ronald Zak

Tsjekkia og USA har trukket seg fra håndball-VM

Det bekrefter forbundet tirsdag.

Tidligere tirsdag ble det kjent at Tsjekkia har trukket seg fra håndball-VM, og tirsdag kveld kom nyheten om at heller ikke USA vil delta i mesterskapet.

Nord-Makedonia og Sveits skal være klar til å erstatte de to nasjonene. Det betyr at Norge trolig vil møte Sveits istedenfor USA i det innledende gruppespillet.

Det bekrefter Det internasjonale håndballforbundet i en pressemelding.

USA hadde minst 18 spillere med påvist smitte. Lagleder J.D Orr var den eneste fra laget som hadde reist ned til Kairo tirsdag, men han ventet på tolv spillere som skulle kommet etter onsdag. Nå kan i stedet amerikaneren gjøre vendereis.

– I går kveld fikk vi meldingen om at 18 stykker var smittet. Det var definitivt et sjokk, spesielt med tanke på omfanget. Det var ingen som så det komme og det var veldig frustrerende. Alle hadde maske på hele tiden, men vi jobber fremdeles med å finne ut hvor det startet, fortalte Orr til TV 2 tidligere tirsdag, før det ble bestemt at laget måtte trekke seg.

USAs landslagssjef Robert Hedin forteller til NRK at laget ikke hadde noe valg.

– Det er en beslutning gjort sammen med IHF. Det er det eneste rette slik situasjonen har blitt. Det er ingen konsistens i prøvesvarene. Ifølge det siste prøvesvaret kan vi sende syv mann i morgen, sier svensken til NRK.

– Det var godt at de trakk seg. Det var ikke forsvarlig slik som det ble, sier TV 2s ekspert Bent Svele.

Svele mener dette betyr at Norge får betydelig tøffere motstand i gruppen.

– USA hadde tapt med mange mål mot Norge. Sveits er faktisk et håndballag. De er på et mye høyere nivå.

Tsjekkia trakk seg tirsdag ettermiddag

Tsjekkia har fått påvist koronasmitte blant 12 av 21 spillere.

– Skuffelsen er enorm. Vi trodde vi kunne reise, men situasjonen er veldig uheldig og vi må godta det, sier trener Daniel Kubes på en pressekonferanse.

– Etter testene viser det seg rett og slett som umulig å reise, sier Kubes.

Den endelige avgjørelsen ble tatt tirsdag morgen.

– Vi setter all vår energi i muligheten for deltakelse, men situasjonen i verden er forskjellig fra land til land. Jeg tror hver nasjon gjør det som trengs for å overleve, følger Kubes opp.

Nord-Makedonia vil trolig overta Tsjekkias plass.

– Det vil ikke overraske meg om flere lag trekker seg

Da nyheten om Tsjekkias forfall kom, fryktet TV 2s håndballekspert Bent Svele at flere lag skulle melde frafall.

– Jeg håper at dette ikke er bare begynnelsen. Men det er mye som kan tale for det når man ser alle lagene med smitte rundt om. Det vil overraske om ikke lag kommer til Egypt med smitte. Vi får krysse fingrene for at det blir et mesterskap, men når et europeisk lag som Tsjekkia må trekke seg vil det overraske meg om det ikke er flere lag som også må gjøre det. Jeg håper at det er et engangstilfelle, men jeg tror ikke det, sa Svele.

Noen timer senere skulle Svele vise seg å få rett. Han la også til:

– Det viktigste er at de ikke gambler med spillernes helse. Jeg synes det er skummelt.

Tirsdag ble det meldt at det er fem smittede i Brasils tropp, som har oppholdt seg i Portugal den siste tiden. VM-nasjonen Kapp Verde bekrefter tirsdag at de har syv positive Covid-19-tilfeller i troppen. Nå forblir laget i isolasjon i Portugal mens de avventer ytterligere tester.

Relatert