
– Nå er det faen meg nok
Norske idrettsstjerner fronter nytt likestillingsprosjekt.
I verdiprosjektet Like Muligheter går utøvere, særforbund og samarbeidspartnere sammen for å sikre jenter like gode rammebetingelser som gutter i idretten.
Amalie Iuel, Maren Lundby og Grace Bullen er ambassadører for prosjektet. De vil delta på grasrotaktiviteter, klubbesøk og seminarer. I tillegg vil de fronte temaet gjennom kampanjer og i sosiale medier.
– Mye å hente innenfor idretten
Trioen møtte TV 2 i Oslo tirsdag.
– Jeg ble veldig stolt da jeg ble spurt om å bli med på dette. Jeg håper dette er starten på en prosess som gjør at vi kan se endring over tid. Men det kommer ikke til å skje over natten, sier Iuel.

– I Norge er vi likestilte på mange områder, men innenfor idretten er det fortsatt mye å hente, fortsetter hun.
– Vi trenger flere kvinner i ledelsen, flere kvinnelige trenere og kvinner i støtteapparatet. Vi ser en tydelig skjevfordeling på elitesatsingen Team Tokyo. Der er det veldig mange flere menn enn kvinner. Hvorfor er det egentlig sånn? Det må vi prøve å finne ut av, sier Iuel.
– Faen meg nok
Grace Bullen er ett av flere kvinnelige medaljehåp i Tokyo-OL. Hun mener det er på høy tid å ta et oppgjør med urettferdighet som rammer kvinner.
– Det er litt trist at vi må ha et sånt prosjekt, men det er bra man tar tak i disse tingene mange jenter snakker om, sier bryteren.
– Det er forventet av kvinner å være takknemlig for hva man har, men det er faen meg nok. Det er på tide at vi også kan vise oss frem og være ute i det som alle andre. Vi bruker utrolig mye tid på banen, i hoppbakken og på brytematten. Det er ikke sånn at vi er det late - tvert imot. Det blir veldig godt å komme i gang og vise hva vi kan, sier hun.
Lundby har ved gjentatte anledninger sagt fra om urettferdighet i hoppsporten. Nå vil hun ha handling.
– Det er et prosjekt med konkrete tiltak. Før har det vært mye ord og lite handling. Nå håper jeg det blir motsatt, sier Lundby.
– Hvordan er det å kjempe denne kampen i 2021?
– Det er ganske spesielt. Per dags dato er det ingen god grunn til at det skulle være sånn. Hadde man hatt lyst, hadde det vært fullt mulig å kjøre samme konkurranseopplegg for kvinner som for herrer. At det ikke er sånn er utrolig kjedelig, sier hun.
– Blir du forbanna?
– Ja, det gjør jeg. Jeg er kanskje ikke den som viser det mest, men jeg blir lei meg og mister piffen litt, sier Lundby.
– Skulle bare mangle
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja mener det er på høy tid å gjøre noe med forskjellene.
– Det skulle bare mangle at jenter i Norge skal ha like muligheter som gutter til å lykkes. Det er mange hindre. Det kan være alt fra hverdagslige ting som gjennomsiktige, hvite shortser til politiske hindre, som at Maren Lundby ikke får lov til å hoppe i store bakker. Ikke minst er det kommersielle forskjeller som gjør at pengepremier og sponsormidler for gutta er langt høyere enn for jentene. I likestillingslandet Norge skal vi ta det krafttaket sammen, sier Raja.
Særforbundene har sammen med en styringsgruppe satt konkrete mål for å utjevne forskjellene.
– Vi har en klar ambisjon om at hoppjentene skal få hoppe i de samme bakkene som gutta, få like bra konkurransetilbud og vi vil rekruttere flere jenter til å starte med skihopping, sier sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen.
– Vi vil jobbe med konkrete tiltak for å få flere kvinnelige trenere enn vi har i dag, og få fram flere kvinnelige utøvere i de fremtidige elitetroppene, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund.