SLITER FØR VM: Robert Hedin er selv smittet av korona, sammen med 18 av spillerne, kun to dager før åpningskampen i VM.
SLITER FØR VM: Robert Hedin er selv smittet av korona, sammen med 18 av spillerne, kun to dager før åpningskampen i VM. Foto: Vidar Ruud

Norges VM-motstander i korona-trøbbel: 18 spillere smittet

USA har trøbbel kort tid før håndball-VM starter i Egypt. Trener Robert Hedin har selv testet positivt. Og USA er ikke alene om å ha smitte i laget.

Norges tidligere landslagssjef i håndball, Robert Hedin, er nå sjef for USA og fortalte først om kaoset til Aftenposten.

Spillerne gråt

Hele 18 spillere har testet positivt på koronaviruset. Det skaper store utfordringer før USAs åpninskamp mot Østerrike torsdag.

USA er i gruppe med Norge og møter Sander Sagosen og Co. allerede førstkommende lørdag.

– Vi sender 12 spillere til Egypt onsdag, men vi har ikke noe forsvar, sier en fortvilet Hedin til avisen.

Han testet selv positivt og sitter i Danmark hvor laget har oppholdt seg og lagt ned VM-forberedelsene den siste tiden. De med positive tester får ikke lov til å dra noe sted før de har avlagt negative prøver.

Hedin forteller at flere spillere gråt da det positive svaret kom.

– Det er klart det er kaos. Det er mange som er urolige over hva som skjer. Vi går og venter, har stoppet all trening og oppholder oss kun på rommene, sier Hedin til TV 2.

Tror det kan være «falske positive»

Svensken opplyser at spillerne har gjennomført hurtigtester i tillegg til PCR-tester. To spillere testet positivt på en hurtigtest på samlingen, mens resten av troppen var negative. De gjennomførte så nok en runde med hurtigtesting mandag med kun negative prøvesvar. Derfor var det et stort sjokk da de gikk inn og sjekket resultatene fra PCR-testene senere på kvelden.

– Tror dere at det kan være snakk om «falske positive»?

– Doktorene mener at det kan være det i og med at alle hurtigtestene var negative. Vi venter nå på svar på de siste testene.

Spillerne som var negative ved PCR-testingen venter nå på nok et negativt svar før de setter seg på flyet til Egypt som etter planen skal lette onsdag.

– Det handlet om å gjøre en ok opptrenden i kampene i gruppespillet. Håpet var å ta noen poeng i Presidents Cup (turnering for lagene som ikke tar seg videre). Nå kan vi sende tolv spillere til de tre første kampene, sier Hedin.

I koronaprotokollen til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) står det at dersom en nasjon ikke er i stand til å stille som følger av reiserestriksjoner eller nasjonale regler knyttet til Covid-19-pandemien, så skal en reservenasjon kalles inne. Foreløpig er Nord-Makedonia og Sveits de to første lagene på den listen.

Stort utbrudd i flere tropper

Tirsdag skal etter planen tolv av VM-troppene ankomme Egypt. Fra før er flere på plass i Kairo-området.

Arrangøren frykter nå at det omfattende testregimet vil avsløre ytterligere smittede spillere og ledere. Allerede på flyplassen må alle involverte avgi en hurtigtest. Er den negativ, får man reise til spillerhotellet. Der venter så en PCR-prøve et par timer senere.

Tirsdag ble det meldt at det er fem smittede i Brasils tropp, som har oppholdt seg i Portugal den siste tiden. Tsjekkia har fra før utsatt VM-avreisen til onsdag etter at ni spillere og seks ledere er rammet av koronaviruset den siste tiden.

VM-nasjonen Kapp Verde bekrefter tirsdag at de har syv positive Covid-19-tilfeller i troppen. Nå forblir laget i isolasjon i Portugal mens de avventer ytterligere tester.

Strenge regler i Egypt

Det norske laget satte seg på et charterfly til Egypt tirsdag sammen med delegasjonene fra Sverige og Danmark. Spillerne og støtteapparatet er underlagt et strengt regime som inkluderer koronatesting minimum hver 48. time, hyppig nedvasking av treningshaller og strikt oppfølging rundt sosial distansering og bruk av munnbind. Det skriver NTB.

Brudd på reglene kan i ytterste konsekvens, bety at laget kastes ut av VM.

Alle involverte måtte avgi en negativ hurtigtest før de fikk gå om bord i København der det var to seter på hver reisende i flyet. En ny slik runde – kanskje mens laget sitter i flyet på flyplassen i Kairo – venter ved ankomst Egypt.

Neste ut er en såkalt PCR-test etter innsjekk på hotellet. Hele troppen isoleres så på rommene og avventer analyseresultatene før de slippes løs.

Tirsdag ble det meldt at det er flere smittede i Brasils tropp, som har oppholdt seg i Portugal den siste tiden. Tsjekkia har fra før utsatt VM-avreisen til onsdag etter at ni spillere og seks ledere er rammet av koronaviruset den siste tiden.

(TV 2/NTB)

Relatert