4000 DOSER: Norge får 4000 doser av den nye Moderna-vaksinen.
4000 DOSER: Norge får 4000 doser av den nye Moderna-vaksinen. Foto: Dado Ruvic

Moderna-vaksinen kommer til Norge i morgen

Tirsdag ettermiddag får Norge de første 4000 dosene av Moderna-vaksinen.

Dette er den andre koronavaksinen som blir tilgjengelig i Norge.

I første omgang får Norge 4000 doser av vaksinen. De første dosene vil distribueres i Oslo og benyttes til å vaksinere risikogrupper over 85 år.

– Det er svært gledelig at vi nå får enda en koronavaksine tilgjengelig i Norge, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

GLEDELIG: Stoltenberg mener dette er en gledelig nyhet.
GLEDELIG: Stoltenberg mener dette er en gledelig nyhet. Foto: Torstein Bøe

Alt sendes til Oslo

I løpet av januar og februar er det ventet at Norge vil få rundt 67.000 doser av Moderna-vaksinen. Totalt skal Norge motta rundt 1,9 millioner doser.

De første dosene sendes til Oslo kommune i løpet av uken. Ettersom det er et begrenset antall doser mener FHI at det er mest hensynsmessig å sende alle dosene til en kommune.

– Oslo vil kunne ta dem i bruk umiddelbart. En mer langsiktig fordeling av dosene på nasjonalt nivå vil bli bestemt når leverandøren kan si mer om volum og tidspunkt for fremtidige leveranser, sier Stoltenberg.

God beskyttelse

Moderna-vaksinen ble godkjent av Det europeiske legemiddeltilsynets komite onsdag forrige uke.

Foreløpige studier viser at både Moderna- og Biontech-vaksinen gir god beskyttelse. Men Moderna er lettere å håndtere siden den ikke må oppbevares nedkjølt på veldige lave temperaturer.

Mandag er det over 20.000 nordmenn som har fått første dose med koronavaksine. Alle som er vaksinert hittil har fått vaksinen fra Pfizer og Biontech.

Selskapet som produserer Moderna, sa mandag at de antar å ha kapasitet til å produsere 600 millioner doser vaksiner i 2021, men de jobber med å få utvidet kapasiteten ytterligere.

Relatert