SKAL TIL ZAKOPANE: Thomas Aasen Markeng har vist lovende takter den siste tiden. Det har sikret ham plass på det norske verdenscuplaget.
SKAL TIL ZAKOPANE: Thomas Aasen Markeng har vist lovende takter den siste tiden. Det har sikret ham plass på det norske verdenscuplaget. Foto: Stian Lysberg Solum

Tilbake på laget ett år etter marerittet: – Kom som et lite sjokk

Thomas Aasen Markeng (20) er overrasket over at han er med på verdenscuplaget allerede nå, men er likevel offensiv. VM og OL er store mål for talentet.

Desember 2019. Hopptalentet Thomas Aasen Markeng deiset i bakken i unnarennet under verdenscuprennet i Klingental. Resultatet var nådeløst for den lovende hopperen.

Overrasket over Stöckl-telefon

Tydelig preget fortalte Markeng på en pressekonferanse at både korsbåndet og menisken var skadet. Ett år på sidelinjen ventet.

Nå er ham omsider tilbake. Og søndag kom telefonen fra landslagssjef Alexander Stöckl. Markeng er tatt ut til de verdenscuprennene i Zakopane kommende helg.

– Det kom litt overraskende på. Samtidig har jeg visst at jeg har hoppet bra i det siste. Men det kom som et lite sjokk at jeg skulle være med nå, sier Markeng til TV 2.

SKADE: Thomas Aasen Markeng falt i Klingental og ødela kneet.
SKADE: Thomas Aasen Markeng falt i Klingental og ødela kneet. Foto: Robert Michael

Returen til verdenscupen 13 måneder etter skaden kommer i kjølvannet av to norgescupseirer i Vikersund i helgen. Kneet, som han også har slitt med tidligere i karrieren, tåler belastningen ved å lande etter lange svev.

– Det har vært mange opp- og nedturer. Det har vært mange harde og krevende timer med trening for å komme seg tilbake til normalen – og ikke minst tilbake til hoppbakken, sier Markeng.

PREGET: Thomas Aasen Markeng møtte pressen i desember i 2019 og fortalte at han måtte belage seg på ett år borte fra hoppbakken.
PREGET: Thomas Aasen Markeng møtte pressen i desember i 2019 og fortalte at han måtte belage seg på ett år borte fra hoppbakken. Foto: Stian Lysberg Solum

– Har du vært usikker på om du kunne komme deg tilbake?

– Det har vært spørsmålstegn knyttet til om kneet vil tåle en runde til. Samtidig har jeg alltid sett på testene jeg har tatt at ting har vært veldig bra. Alt har ligget til rette for å komme tilbake. Jeg var bestemt på det da jeg skadet meg.

Flere topp-plasseringer

Landslagssjef Stöckl føler seg trygg på at Markeng er klar for å ta steget tilbake til det øverste nivået i hoppsporten.

– Han vant begge rennene i helgen og satte nedslag på 120 meter. Det betyr at kneet holder. Thomas er friskmeldt og nå kan han endelig kjøre på. Det blir veldig godt å få han tilbake på World Cup-laget, sier Stöckl i en pressemelding.

Før skaden i desember i 2019 hadde Markeng vist oppløftende resultater som ga tro på at Norge hadde funnet nok en hoppjuvel. Verdenscuprennet i Ruka endte med tiendeplass, før han fulgte opp med en femteplass under rennet i russiske Nizjnij Tagil. Da hadde han allerede vært med på å ta andreplass sammen med det norske laget i Wisla.

– Hva kan vi forvente av deg allerede til helgen?

– Det er vanskelig å si. Jeg har ikke hoppet mot disse guttene på en stund. Jeg håper at jeg kan ta poeng, og kanskje havne enda høyere opp på listen. Først og fremst handler det om å komme seg tilbake. Og så må jeg bli vant med de nye kontrollene og reglene. Så jeg tar mye av det som erfaring, sier Markeng.

Han forteller at VM har vært det store målet denne sesongen, etterfulgt av OL i Beijing i 2022.

– Kanskje jeg skal ta en litt forsiktig start og regnet alt som bonus. Jeg hoppet bra frem til tirsdag i uken som var, og så løsnet det plutselig. Jeg er litt overraket over at det skulle skje allerede nå, sier Markeng, som våger å drømme stort.

– Det har alltid vært en drøm å avslutte karrieren med en medalje i VM og OL.

Relatert