TATOVERT: Jake Angeli fotografert etter å ha stormet Capitol Hill. På brystet har han tatovert en såkalt valknute, som også er logoen til Tromsø-bandet Vederkast.
TATOVERT: Jake Angeli fotografert etter å ha stormet Capitol Hill. På brystet har han tatovert en såkalt valknute, som også er logoen til Tromsø-bandet Vederkast. Foto: AP

Sindre fra Tromsø skvatt da han så Capitol Hill-sjamanens tatovering: – Faen, er ikke det vår logo?

Flere har lurt på hvorfor Jake Angeli (33) har tatovert Vederkasts logo på brystet. Nå tar det norske metallbandet bladet fra munnen.

Konspirasjonsteoretiker Jake Angeli (33) er blitt selve symbolet på Capitol Hill-stormingen forrige uke.

Bilder av Qanon-lederskikkelsen, som ofte blir kalt «Sjamanen», går verden rundt, og nå det er flere som har bitt seg merke i de mange tatoveringene hans.

COVER: Vederkasts singel Yearning, hvor man ser bandets logo.
COVER: Vederkasts singel Yearning, hvor man ser bandets logo. Foto: Faksimile

Én av tatoveringene er svært lik Tromsø-bandet Vederkasts logo, som de har brukt siden 2014.

Nordlys, som først omtalte saken, skriver at bandets gitarist Sindre Bakland skvatt da han så hva Angeli har tatovert på brystet.

– Jeg tenkte bare «faen, er ikke det vår logo?», sier han til iTromsø.

Må ta avstand

I helgen la bandet ut en melding på Facebook, hvor de tar avstand fra Qanon-tilhengerne.

«Noen mennesker har tatt kontakt og spurt hvorfor dette store rasshullet som stormet Capitol Hill har en Vederkast-tatovering,» skriver metallbandet.

Det blir forklart at logoen er en såkalt valknute, som er et symbol som blir brukt som et beskyttende symbol i norrøn mytologi.

Valknute, som også blir kalt valknut og valknop, er en knutelignende og symmetrisk figur som består av flere trekantede løkker.

Nekter å endre logo

I innlegget skriver bandet at de ikke på noen måte støtter hvit overlegenhet, men at de ikke kommer til å endre logoen.

«Vi forstår det hvis du ikke føler deg komfortabel med å bruke merchandiset vårt etter dette tullet, men du kan alltid stole på at musikken vår kommer fra ærlige hjerter, der rasisme ikke har noen plass,» avsluttes det.

SJAMANEN: Jake Angeli har blitt selve symbolet på Capitol Hill-stomingen 6. januar.
SJAMANEN: Jake Angeli har blitt selve symbolet på Capitol Hill-stomingen 6. januar. Foto: Stephanie Keith/AP

– Følte vi måtte si i fra

Gitarist Sindre Bakland sier dette til TV 2:

– Jeg presiserer at det ikke er vi som har laget logoen, men at vi bruker dette symbolet som logo.

Han sier at bandet følte at de måtte presisere overfor sine fans, som har investert i deres plater og merchandise, at de ikke støtter høyreekstremisme.

– Det er vanlig for høyreekstreme grupperinger å stjele norrøne symboler, og bruken av valknute har økt i denne sammenheng. Det synes vi er kjipt, fordi det tross alt er en del av vår kulturarv, sier han.

Provoserte med Taliban Airways

Bakland er fra før kjent fra bandet Taliban Airways, som skapte rabalder da de holdt konsert i Tromsø 11. september i 2002, altså ett år etter terrorangrepet i USA.

– Vi fikk masse sinte mailer, og drapstrusler på e-post. De kom hovedsakelig fra USA. Vi trodde bare avisene i byen ville reagere, men nyheten gikk verden rundt, sier han.

Relatert