AVHENGIG AV LO-SJEFEN: En Ap-leder uten støtte fra LO er i realiteten ferdig. Nå rykker Hans Christian Gabrielsen ut med støtte til Jonas Gahr Støre.
AVHENGIG AV LO-SJEFEN: En Ap-leder uten støtte fra LO er i realiteten ferdig. Nå rykker Hans Christian Gabrielsen ut med støtte til Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum

LO-lederen: – Vi har et felles ansvar for å løfte oss

LO-leder Hans Christian Gabrielsen rykker ut med støtte til Jonas Gahr Støre som statsministerkandidat og ber partifolk slutte rekkene.

– Vår politikk og strategi er ikke noe enkeltpersonforetak. Det er en samlet ledelse som står bak den og som er enstemmig valgt på landsmøtet. Politikken er forankret i både sentralstyret og landsstyret. Vi har derfor et felles ansvar å løfte oss opp igjen, sier Gabrielsen i en skriftlig uttalelse sendt til TV 2 søndag.

LO-lederen rykker ut etter helgens uro rundt Jonas Gahr Støre fremtid som partileder. Gabrielsen har ikke hatt mulighet til å la seg intervjue, men LO ønsker at støtten kommer ut søndag kveld.

Lørdag sa Ap-veteran Thorbjørn Berntsen at det bør komme en lederdebatt i partiet etter skrekkmålingen på 17,5 prosent i Klassekampen og Nationen.

– Vi får 17,5 prosent. Man får gjøre sine refleksjoner og det er det mange som gjør, sa Berntsen.

«All kraft utad»

Gabrielsen mener Arbeiderpartiet ikke gjør det godt nok, men støtter fortsatt Støre som statsministerkandidat.

– Ingen kan være fornøyd med dette nivået. Ambisjonene er langt større. Vårt mål er at Arbeiderpartiet blir det største partiet, og at vi kan bytte ut dagens høyreregjering. Jonas er vår kandidat til å lede en Ap-ledet rødgrønn regjering, sier han i uttalelsen.

– Vi står oss nå på å bruke all vår kraft og energi utad. På løsninger for dem som nå står uten jobb i en svært usikker tid, og på forskjellene som øker mellom folk og i landet, sier LO-lederen.

7 av 10 LO-medlemmer snur ryggen til

TV 2 publiserte søndag en intern måling blant LO-medlemmer, som viser at bare 31,4 prosent sier de vil stemme Arbeiderpartiet. Nest største parti er Senterpartiet med 21,3 prosents oppslutning.

– Spørsmålet er hvor lenge fagbevegelsen kan sitte og se på at en så upopulær leder gjør det så dårlig, sa en kilde til TV 2.

På disse målingene mener Ap selv at de skal ruve på rundt eller over 50 prosents oppslutning. LO er Aps høyborg.

Så sent som i juni i fjor hadde Arbeiderpartiet hele 46,7 prosent. Da var gapet ned til Senterpartiet på 13,3 prosent enormt.

TV 2 har sendt følgende oppfølgingsspørsmål til Gabrielsen, men ikke fått svar:

  • Hvordan vil du beskrive populariteten til Støre i LO?
  • Hva vil du si til de LO-medlemmene som nå blir skuffet fordi du slår ring om Støre?
  • Er det ikke helt naturlig med en debatt om ledelsen når målingene er så dårlig?

Relatert