KNALLHARDT ANGREP: Arnold Schwarzenegger går til frontalangrep på Trump.
KNALLHARDT ANGREP: Arnold Schwarzenegger går til frontalangrep på Trump. Foto: Chris Pizzello

Raser mot Donald Trump: – Den verste presidenten noensinne

Den tidligere California-guvernøren Arnold Schwarzenegger sammenligner Kongress-opptøyene med krystallnatten i 1938.

I en video publisert på Twitter fordømmer Schwarzenegger på det sterkeste onsdagens angrep på Kongressen.

– Som en innvandrer i dette landet, vil jeg gjerne si noen ord til mine landsmenn og til våre venner rundt om i verden om de siste dagers hendelser, starter 73-åringen.

– Onsdag var krystallnatten har i USA

Den tidligere guvernøren trekker paralleller til krystallnatten i 1938. Under krystallnatten angrep nazistene jødiske hjem, forretninger og synagoger.

– Det var en natt med hærverk av nazistenes versjon av «Proud boys», sier han.

– Onsdag var krystallnatten her i USA. Det knuste glasset var vinduene til Kongressen. Men mobben knuste ikke bare vinduene. De knuste ideene vi tok for gitt. De knuste ikke bare dørene til bygningen som huser det amerikanske demokratiet. De tråkket på prinsippene som dette landet er bygget på, fortsetter han.

Sammenligner de som deltok med nazister

Schwarzenegger forteller også om oppveksten i Østerrike, der han så ødelagte menn som drakk vekk skyldfølelsen etter å ha deltatt i «tidenes ondeste» regime. 73-åringen forteller at hans far ofte drakk seg full, og slo han og moren hans.

– President Trump forsøkte å endre resultatet av et valg, og et rettferdig valg. Han ønsket et kupp ved å lure folk med løgner. Faren min og naboer ble lurt med løgner, sier Schwarzenegger, og trekker paralleller mellom de som deltok i opptøyene og nazister.

– Han kommer til å omtales i historien som den verste presidenten noensinne. På den positive siden er han er snart like irrelevant som en gammel Twitter-melding.

– Mangler ryggrad

73-åringen refererte også til John F. Kennedys bok «Profiles in Courage», og gikk hardt mot medlemmer i sitt eget part, Republikanerne.

– Flere i mitt eget part vil aldri se sitt navn i en slik bok, fordi de mangler ryggrad. Det kan jeg garantere dere. De er medskyldige sammen med de som tok seg inn i Kongressen.

Han mener likevel demokratiet vil bli styrket etter opptøyene, og sammenligner det med et sverd som blir herdet.

– Uansett hvor rystede vi er av de siste dagers hendelser, tror jeg vi vil komme sterke ut, fordi vi nå forstår hva vi kan miste. Vi trenger selvsagt reformer slik at dette ikke skjer igjen. Vi må holde de skyldige som førte oss til dette utilgivelige punktet ansvarlige. Og vi må se forbi oss selv, våre uenigheter, og sette demokratiet først.