GJENKJENNELIG: Mange la merke til Jake Angeli (32) under situasjonen i Kongressen onsdag. Nå er han pågrepet: Foto: Win Mcnamee / AFP / NTB
GJENKJENNELIG: Mange la merke til Jake Angeli (32) under situasjonen i Kongressen onsdag. Nå er han pågrepet: Foto: Win Mcnamee / AFP / NTB

Mannen med hornene pågrepet: – Kom til Washington fordi Trump ba om det

Mange la merke til Jake Angeli under stormingen av kongressbygningen. Lørdag ble han pågrepet.

Det opplyser justisdepartementet på sine nettsider.

32-åringen var blant dem som ledet mobben inn i Kongressens innerste område onsdag.

Ikledd pels og horn på hodet, brun bukse, spyd med det amerikanske flagget og med det amerikanske flagget malt i ansiktet, inntok han og flere tusen andre Kongress-bygningen i Washington D.C onsdag.

Ringte selv

Angeli, hvis fulle navn er Jacob Anthony Angeli Chansley, ringte selv inn til FBI og bekreftet at det var han som figurerte i flere bilder fra opprøret.

CNN skriver at politirapporten om pågripelsen av Angeli er en av de sterkeste indikasjonene på at det var et koordinert opprør som fant sted.

– Chansley opplyste at han kom som del av en gruppeinnsats, med andre patrioter fra Arizona, etter at presidenten ba om at alle patrioter måtte komme til Washington 6. januar, heter det i politirapporten, skriver NTB.

LEDET:
LEDET: "Sjamanen" er blant dem som ledet Trump-mobben onsdag. Foto: AP / NTB

Angeli er en av flere personer som er pågrepet etter mobben.

32-åringen, som er fra Arizona og er kjent som «QAnon-sjaman», er blant annet siktet for å ha tatt seg inn i en strengt kontrollert bygning uten lov.

QAnon er en internettkult som oppsto i 2017, og dens høyreekstreme tilhengere mener verden styres av en mektig elite knyttet til satanisme, pedofili og kannibalisme. De regner Donald Trump som sin redningsmann.

Flere pågrepet

I tillegg til «sjamanen» er også 36 år gamle Adam Johnson pågrepet. Han ble pågrepet fredag og sitter fortsatt i varetekt.

Han ble avbildet i Kongressen der han holder speaker Nancy Pelosis talerstol mens han vinker til kamera. Bildet har gått viralt de siste dagene.

I tillegg er politikeren Derrick Evans pågrepet. Han varsler sin avgang som medlem i delstatsforsamlingen i West Virginia etter stormingen av Kongressen.

Også mannen som satt med beina på pulten til Pelosi, er pågrepet, Richard Barnet.

Det er FBI som etterforsker saken mot disse mennene.

PÅGREPET: Også Richard Barnett, som satt med beina på pluten til Nancy Pelosi, er pågrepet.
PÅGREPET: Også Richard Barnett, som satt med beina på pluten til Nancy Pelosi, er pågrepet. Foto: Saul Loeb / AFP

Fjernet fra Youtube

I et intervju med TV-kanalen ORF i sommer, forklarte Angeli hva han tror på. Intervjuet lå ute på Youtube fram til 15-tiden torsdag, men ble da fjernet.

– Verden styres av bankene. De tester ny teknologi, de tester hvordan de skal lage kloner, hvordan de kan snu gravitasjonen, og de gjør oss alle til slaver, sa han da.

Han forklarer videre at Donald Trump er blant de få som faktisk kan redde verden.

Ifølge Faktisk.no har QAnon flere tusen tilhengere i Norge.

Angeli omtaler også seg selv som skuespiller, og han har tidligere vært sett i en rekke markeringer.

Relatert