KREVER TRUMPS AVGANG: New York-ordfører Bill de Blasio krever at Trump går av eller blir fjernet.
KREVER TRUMPS AVGANG: New York-ordfører Bill de Blasio krever at Trump går av eller blir fjernet. Foto: Brendan Mcdermid

New York-ordføreren: – Trump må tre av

På en pressekonferanse lørdag krever New York-ordfører Bill de Blasio at sittende president Donald Trump går av eller blir fjernet som følge av onsdagens opptøyer.

Ordføreren krever sammen med flere andre kongressmedlemmer at Trump fjernes ved hjelp av det 25. grunnlovstillegget eller trer av. Hvis ikke vil de stille ham for riksrett.

– Det er veldig klart hva som må skje, og det må skje nå, Donald Trump på tre av, sa de Blasio på pressekonferansen.

– Se rundt dere alle sammen, dette er medlemmer av Kongressen. Deres liv var i fare på grunn av et opprør som av en eller annen grunn var tolerert. Som var skapt og hjulpet frem av Donald Trump, og av en eller annen grunn ble tolerert av sikkerhetsstyrker, fortsetter han.

– Bør ikke ha fingeren på atomknappen

De Blasio møter pressen sammen med demokratenes senatleder Chuck Schumer og flere kongressmedlemmer. Ordføreren fortsatte å gå kraftig til angrep på Trump.

– Noen ga dem ordre til å la dette skje, og den må straffes.

– Envher som er så forrædersk og har mistet besinnelsen burde ikke ha fingeren på atomknappen, fortsatte ordføreren.

Blant kongressmedlemmene som også stilte på pressekonferansen var Carolyn Maloney.

– Jeg er fremdeles i sjokk over det som skjedde, men det som er enda mer sjokkerende, er at presidenten i USA initierte, ledet, hjalp til og var en del av opprøret og forstyrrelsen av demokratiet vårt, sier Maloney.

– Han er ikke i stand til å lede, han er ikke til å stole på. Han bør gå av umiddelbart, fortsetter hun.

Flere vil stille Trump for riksrett

Politikere i begge partiene har de siste dagene tatt til orde for at presidenten bør stilles for riksrett.

Flere demokrater har i dagene etter at en mobb på flere tusen stormet Kongressbygningen i Washington sagt at de vil øke hastigheten i arbeidet med å få stilt Trump for riksrett.

Ifølge CNN og flere andre amerikanske medier vil demokratene i Representantenes hus – så fort de samles igjen mandag – introdusere grunnlaget for en riksrettstiltale.

Det er Representantenes hus som ved flertall kan bestemme om det skal reises riksrettstiltale mot president Donald Trump, og der er det Demokratene som har flertall.

Skulle det bli tilfelle, skal saken opp i Senatet. For at Trump skal bli felt i en eventuell riksrettssak må to tredjedeler av senatorene stemme for at Trump må gå av.

Fredag sendte speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, et brev ut til alle kongressmedlemmene. I brevet som flere enn 60 demokrater har signert, ber de alle demokrater i Kongressen om å jobbe for å stille Trump for riksrett.

I brevet kaller Pelosi Trumps seneste handlinger for et forferdelig angrep på demokratiet, og hun ber om at Trump enten må trekke seg eller stilles for riksrett.

– Som følger av presidentens urovekkende handlinger må republikanerne i Kongressen følge dette eksempelet og oppfordre Trump til å tre til side umiddelbart, heter det i brevet som Pelosi sendte ut fredag.

Relatert