Norske Annie (43) blåste Taylor Swift av banen med hyllest til avdød kjæreste

Bergensartisten Annie og ungdomskjæresten Tore Kroknes, alias Erot, var i ferd med å erobre verden da han døde, bare 23 år gammel. 20 år senere blir tobarnsmoren fra Bergen hedret som artisten bak «beste pop-album i 2020» av prestisjetunge Billboard.

– Jeg har alltid litt «Tore» med meg, forteller Anne Lilia Berge Strand (43), artisten Annie.

COMEBACK. Dark Hearts er Annies tredje album. Den kommer 11 år etter forrige plate.
COMEBACK. Dark Hearts er Annies tredje album. Den kommer 11 år etter forrige plate.

Tore «Erot» Kroknes og Anne Lilia Berge var kjærester fra de var 17 år. Han var kanskje hennes strengeste kritiker, men også hennes største musikalske inspirasjon. Han har også inspirert musikken som fans over hele verden har ventet på nå i elleve år.

For Annies comebackalbum «Dark Hearts» har dype, personlige undertoner og i sangen «The Streets Where I Belong» fra albumet, synger hun om ungdomskjæresten som var med på starten av eventyret i slutten av 90-tallet.

That's when I met the love of my life
He was a DJ and we danced all through the night
Tell me, tell me, why did you go?
I can still hear our songs on the radio

Annie, «The Streets Where I Belong»

– Når jeg skriver og blir litt usikker, tenker jeg alltid «hva Tore ville sagt nå?». Han var veldig streng, men alltid støttende, forteller Anne til God morgen Norge.

Sannsynligvis ville han likt det han hørte.

ANNE+TORE=ANNIE: Undomskjærestene stod sammen bak artistnavnet og hadde akkurat landet en svær platekontrakt i Storbritannia, da Tores medfødte hjertefeil gjorde ham alvorlig syk.
ANNE+TORE=ANNIE: Undomskjærestene stod sammen bak artistnavnet og hadde akkurat landet en svær platekontrakt i Storbritannia, da Tores medfødte hjertefeil gjorde ham alvorlig syk. Foto: Privat

For med overveldende 46 prosent av stemmene, knuste Annie all motstand da det amerikanske musikkmagasinet Billboard ba leserne stemme frem det beste pop-albumet i 2020, blant 25 kandidater.

På listen stod storheter som Taylor Swift, Shawn Mendes og Dua Lipa. Swift, som kom på andreplass, fikk bare 16 prosent av stemmene.

– Det er veldig gøy. De er svære artister med et enormt maskineri bak seg, så jeg tror ikke det betyr så mye for dem. Men for meg som gir ut på eget label er det stort, sier Anne nøkternt om den oppsiktsvekkende seieren.

Stjerneparet

Eventyret startet allerede på slutten av 90-tallet i Bergen. Anne Lilia og ungdomskjæresten Tore «Erot» stod begge bak artistnavnet «Annie».

Hun var låtskriver og frontfigur, han var DJ og produsent. De ble omtalt som stjerneparet i den nye bergensbølgen og nevnt i samme åndedrag som Röyksopp og Kings of Convenience.

Verden lå for deres føtter. Men lykken skulle ikke vare.

– Var ikke forberedt

Idet de lander en stor platekontrakt med det britiske selskapet Loaded Records, blir Tore brått mye sykere av en medfødt hjertefeil. De neste to årene følger utallige turer inn og ut av sykehus.

Anne tilbringer mye tid ved sykesengen. Karrieren og plateplaner settes på vent.

- HÅPET ALLTID: Anne tilbrakte mye tid ved kjærestens side. Her har hun bakt kake til Tores 23-årsdag, kort tid før han døde.
- HÅPET ALLTID: Anne tilbrakte mye tid ved kjærestens side. Her har hun bakt kake til Tores 23-årsdag, kort tid før han døde. Foto: Privat

– Det var vanskelig, men man har hele veien et håp, man tror jo at det skal gå bra til slutt. Selv om jeg visste at han var alvorlig syk, så jeg var ikke forberedt på at det skulle gå feil vei, forteller Anne.

–Tøffeste jeg har opplevd

Flere tøffe operasjoner tar på, og natt til langfredag 2001, dør Tore «Erot» Kroknes, 23 år gammel.

– Det er nok noe av det tøffeste jeg har opplevd, og det tok lang tid å komme meg opp igjen, forteller Anne.

Lenge la hun musikken på hyllen. Annie-prosjektet var hennes og Tores sammen og hun hadde ikke villet fortsette med plateplanene all den tid han var syk – selv om han oppmuntret henne til å finne en annen samarbeidspartner.

Det tok et års tid etter hans død før hun orket å fortsette.

I OSLO: Anne Lilia Berge, med artistnavnet «Annie», gjestet God morgen Norge fredag.
I OSLO: Anne Lilia Berge, med artistnavnet «Annie», gjestet God morgen Norge fredag. Foto: GMN

Gode hjelpere

– Det som var bra, var at jeg hadde veldig mange rundt meg som støttet meg og gode musikervenner som sa at «Anne, nå har du sittet her og hatt det tøft i en lang periode, nå har vi lyst at du skal prøve å komme deg litt ut og gjøre noe musikk».

– Det tok en lang, lang, lang tid, men så greide jeg å komme tilbake til studio og gjøre noen låter og jeg kjente hvordan det bygget meg opp rent mentalt.

Det resulterte i hennes første album «Anniemal» i 2004. Den spesielle tittelen var det Tore som kom opp med da de planla for musikkarrieren.

Måtte komme seg bort

To år senere føler Anne behov for å ta en pause fra hjembyen og drar til Berlin. Derfra pendler hun mye til London.

– Jeg var klar for å komme meg bort fra Bergen, jeg hadde opplevd så mye der, og hadde lyst til å oppleve et nytt sted, forteller hun.

Hun forsetter å skrive musikk og gir ut album nummer to, Don't stop, i 2009. Samtidig skriver hun musikk for flere store navn- deriblant Kylie Minougue. Først i 2016 føler hun seg klar for å komme tilbake.

Musikkgaven

– Jeg bodde i Berlin i bortimot ti år og da jeg dro tilbake, så var det litt sånn å se tilbake på det jeg hadde gått gjennom der og kjenne på det jeg hadde opplevd.

Det har definitivt gitt næring til kreativiteten. Albumet «Dark Hearts» og særlig låten «The Streets Where I Belong» handler om å komme tilbake til hjembyen og til minnene og musikken fra fortiden.

I 1999 skrev Tore to låter til Anne på bursdagen hennes – «Two songs for Annie». Hun rakk aldri å skrive en låt til ham før han døde, men nå, 20 år senere, er «The Streets...» hennes gave tilbake til ham. I slutten av musikkvideoen står det en dedikasjon: «For Tore. Always. Forever.»

Hverdagsliv vs klubbliv

Billboard-utmerkelser og storbyliv til tross – alt det står i ganske stor kontrast til hverdagen hjemme i Bergen. Men Anne omfavner den nye tilværelsen.

– Jeg synes det er fint. I starten var det en litt stor overgang, Berlin er jo en litt større by enn Bergen. Og nå lever jeg et litt annet liv enn før, kan du si, ler hun.

For artisten har blitt 43 år gammel og hun og samboer Nicholas Møllerhaug har blitt foreldre til to små barn på rappen; Lilly Marie(2 1/2 år) og Jan Martinus (1). I tillegg har de også de to hunder. Klubblivet er skiftet ut med sosial distansering, hektisk familieliv, bleieskift og hundelufting.

SELVE LIVET. Ved siden av livet som artisten Annie, finnes den mer gjenkjennelige hverdagen. Anne deler også åpent om morens Alzheimer-sykdom og. det usminkede småbarnslivet hjemme i Bergen.
SELVE LIVET. Ved siden av livet som artisten Annie, finnes den mer gjenkjennelige hverdagen. Anne deler også åpent om morens Alzheimer-sykdom og. det usminkede småbarnslivet hjemme i Bergen. Foto: Instagram, @anniemelodymusic

Returen til Bergen betyr også at Anne kan tilbringe mer til med mammaen sin som har Alzheimers, og som Anne forteller om i podcasten Bra Damer og på Instagram.

– Livet er veldig fint, men jeg håper jo at jeg får muligheten til å reise mer i 2021 og gjøre flere konserter. Jeg hadde én spillejobb før jul, for et sittende publikum. Det var jo veldig hyggelig, men ikke helt det samme. Jeg savner det svette klubblivet, jeg gjør jo det, ler hun.

Relatert