Pfizer: Vaksinen fungerer mot den muterte virusvarianten

Gode vaksinenyheter mot det muterte viruset

En studie viser at vaksinen til Pfizer og Biontech er effektiv mot de nye muterte virusvariantene først oppdaget i Storbritannia og Sør-Afrika, ifølge Pfizer.

Mutasjonen kan gjøre viruset mer smittsomt, og det har også vært bekymringer rundt hvorvidt det ville gjøre vaksinene mindre effektive, opplyste en av Pfizers vaksineforskere, Phil Dormitzer, til Reuters.

– Nå har vi testet vaksinen mot 16 ulike mutasjoner, og ingen av dem har noen betydelig påvirkning. Dette er de gode nyhetene, sa Dormitzer.

– Men det betyr ikke at den 17. mutasjonen ikke vil ha det, la han til.

Både vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna kan raskt modifiseres for å tilpasse seg mutasjoner. Forskere har opplyst at dette kan gjøres på så lite som seks uker.

Gode nyheter

Ørjan Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø ved institutt for medisinsk biologi. Han har oppløftende nyheter i forbindelse med de nye muterte virusvariantene. Han forklarer at de muterte virusvariantene setter seg på cellene og forsøker å trenge seg gjennom.

– Det er de samme områdene vaksinene er rettet mot, sier han.

– Vi kan slå fast at vaksinene virker mot det muterte viruset, ja. Mutasjonen er ikke overalt, og alle tre vaksinene virker mot de muterte virusvariantene, sier Olsvik til TV 2.

Derfor oppfattes det som mer smittsomt

– Er de muterte virusvariantene farligere?

– Nei. Det gir ikke mer alvorlig sykdom. Hvis det var tilfellet, ville man ligget i senga eller på sykehuset. Det gjør man ikke. Man går rundt og sprer viruset, og det er en av de viktigste årsakene til at viruset blir oppfattet som mer smittsomt, sier han.

Relatert