GJENKJENNELIG: Mange la merke til Jake Angeli (32) under situasjonen i Kongressen onsdag.
GJENKJENNELIG: Mange la merke til Jake Angeli (32) under situasjonen i Kongressen onsdag. Foto: Win Mcnamee / AFP / NTB

Dette er «sjamanen» som ble ansiktet på Trump-mobben

Jake Angeli (32) var blant dem som ledet mobben inn i Kongressens innerste område onsdag.

Ikledd pels og horn på hodet, brun bukse og med det amerikanske flagget malt i ansiktet, inntok Jake Angeli (32) og flere tusen andre Kongress-bygningen i Washington D.C onsdag.

Det var da valgresultatet skulle godkjennes, at opptøyene startet. Først brøt opprørerne seg gjennom de ytre sperringene utenfor bygget, før de knuste ruter og kom seg inn i bygningen.

Det hersket i noen timer fullstendig kaos på Capitol, og de folkevalgte måtte bli fraktet til et sikkert sted der de ble liggende på gulvet med gassamasker mens de ble bevoktet av Secret Service-agenter.

«Sjaman»

Bildene fra Washington onsdag har sjokkert statsledere over hele verden.

På flere av bildene, kan man se Jake Angeli (32), ikledd horn og i bar overkropp. Han var blant dem som ledet mobben helt inn i det innerste området i Kongressen.

KONFRONTERT: Her blir Jake Angeli og andre Trump-følgere konfrontert av politiet inne i Capitol.
KONFRONTERT: Her blir Jake Angeli og andre Trump-følgere konfrontert av politiet inne i Capitol. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Angeli er fra Arizona, og er i sin hjemstat en kjent «QAnon-sjaman».

QAnon er en internettkult som oppsto i 2017, og dens høyreekstreme tilhengere mener verden styres av en mektig elite knyttet til satanisme, pedofili og kannibalisme. De regner Donald Trump som sin redningsmann.

I et intervju med TV-kanalen ORF i sommer, forklarer Angeli hva han tror på. Intervjuet lå ute på Youtube fram til 15-tiden torsdag, men ble da fjernet.

– Verden styres av bankene. De tester ny teknologi, de tester hvordan de skal lage kloner, hvordan de kan snu gravitasjonen, og de gjør oss alle til slaver, sa han da.

Han forklarer videre at Donald Trump er blant de få som faktisk kan redde verden.

Ifølge Faktisk.no har QAnon flere tusen tilhengere i Norge.

Angeli omtaler også seg selv som skuespiller, og han har tidligere vært sett i en rekke markeringer.

– Elsker dere

Donald Trump var onsdag kveld ute på Twitter og ba mobben om å være fredelige.

Samtidig gjentok han at valget var stjålet fra dem, og han omtalte de som stormet Capitol for patrioter.

– Vi elsker dere, men dra hjem, sa Trump.

Trump ble etter denne siste meldingen utestengt fra Twitter i 12 timer, og han ble også utestengt fra Facebook, Instagram og Youtube, for brudd på retningslinjene til de respektive sosiale mediene.

Fire personer er bekreftet omkommet etter kaoset. En kvinne ble skutt inne i Kongress-bygningen, og døde av skadene på sykehus noen timer senere.

Relatert