Flere republikanere stemte for å forkaste resultat etter stormingen

Over hundre republikanere fra Representantens hus og seks i Senatet stemte ja til å avvise valgresultatet i Arizona, kort tid etter at rasende Trump-tilhengere stormet Kongressen.

– La oss komme oss tilbake til arbeid, sa Mike Pence til stor applaus da Kongressen igjen var samlet natt til torsdag.

Rundt seks timer etter at kongressbygningen ble evakuert, gjenopptok kongressmedlemmene i Representantenes hus og Senatet sitt arbeide med å sertifisere Joe Bidens valgseier.

– Friheten vinner

Visepresidenten måtte selv hasteevakueres da rasende Trump-tilhengere tok seg inn i Kongressen. Han var tydelig i sin melding til opprørerne:

– Dere vil aldri vinne. Vold vil aldri vinne. Friheten vinner.

Kongressens medlemmer hadde kun rukket å sertifisere 12 av 538 valgdelegatstemmer da arbeidet måtte avbrytes.

Årsaken var at flere Trump-tilhengere brøt seg gjennom metallbarrikadene ved kongressbygningen, og etter hvert klarte å ta seg inn i bygget.

SIKKERHETSTILTAK: Kongressen måtte evakueres og gjennomsøkes etter at demonstranter tok seg inn i bygningen onsdag.
SIKKERHETSTILTAK: Kongressen måtte evakueres og gjennomsøkes etter at demonstranter tok seg inn i bygningen onsdag. Foto: J. Scott Applewhite/AP Photo

Samlet på ny

Like før midnatt norsk tid opplyste sikkerhetssjefen i Kongressen at bygningen var sikret.

Cirka to timer senere kunne Kongressen samle seg igjen.

– Verden vil se styrken i vårt demokrati, for selv i møtet med uhørt vold, har de folkevalgte samlet seg igjen på den samme dagen som dette skjedde, for å beskytte grunnloven i USA, sier Pence.

Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, er også klar i talen når Kongressen igjen er samlet.

– Senatet vil ikke bli presset. Vi vil ikke bukke under for trusler, sier han.

McConnell er klinkende klar på at de folkevalgte skal fullføre arbeidet med å sertifisere Biden-seieren.

– Vi følger loven og grunnloven. Vi kommer til å sertifisere vinneren av presidentvalget i 2020. Kriminell oppførsel vil aldri vinne over USAs kongress. Denne institusjonen er motstandsdyktig, og det amerikanske folk fortjener intet mindre, sier han.

Flere stemte for kontroversielt forslag

I natt har både Senatet og Representantenes hus tatt for seg en innvending mot å sertifisere valgresultatet i delstaten Arizona. Nyhetsbyrået AP skriver at innvendingen er basert på en valgjukskonspirasjon som er hyppig nevnt av USAs avtroppende president Trump, og er grundig avvist av både valgmyndigheter og rettsystemet.

I Senatet stemte seks republikanere, deriblant Paul Gosar og Ted Cruz for dette forslaget, til tross for at en rekke av deres allierte har snudd etter de voldelige opptøyene, som har krevd minst fire liv.

Kelly Loeffler, som tapte sitt sete i Georgia for kun kort tid siden, var blant dem som tidligere støttet forslaget, men som siden har snudd.

– Da jeg ankom Washington denne morgenen mente jeg fullt ut å vise min innvending mot sertifiseringen av valgmannsprosessen. Men hendelsene som har skjedd her i dag har tvunget meg til å tenke meg om, og jeg kan ikke i god tro gjøre dette, sier hun.

Forslaget falt også i Representantenes hus, der 303 stemte for å forkaste innvendingen. 121 republikanere stemte likevel for.

Forslaget fra republikanerfraksjonen falt i begge hus.

Trakk forslag

Tidlig morgen norsk tid leser visepresident Pence opp resultatene stat for stat i høyt temp. Det brøt ut høylytt applaus i salen da innvendingen mot valgresultatet i delstaten Georgia ble trukket. Ifølge The Guardian var det et Representantenes hus-medlem som hadde en innvending, men vedkommende fant ikke en senator som støttet den, noe som er påkrevd. Gjennom morgentimene blir innvendinger avvist flere ganger som følge av dette, deriblant i Nevada og Michigan.

– Innvendingen kan ikke bli underholdt, lød det fra Pence, til applaus fra salen, da Nevada-resultatene ble godkjent.

Den konservative representanten Marjorie Taylor Greene, kjent for å være en nær Trump-alliert og fan av konspirasjonsteorien QAnon, hadde innvendinger mot Michigan-resultatene.

– Den er skriftlig, og ikke signert av en senator, sier hun.

– Da kan den ikke høres, svarte Pence.

Selv om republikanerne i 06.15-tiden fikk samlet en senatorstemme for å bestride Pennsylvania-resultatene, noe som i prinsippet fører til en to timers diskusjon der kamrene er separert, sørget senatsleder og republikaner Mitch McConnel for en kjapp slutt på dette. Diskusjonen ble avbrutt, og kort tid senere stemte 92 senatorene mot forslaget, syv var for.

Ut mot Trump

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, førdømte volden som skjedde onsdag da Kongressen tok opp sitt arbeid, og presiserte samtidig at han legger skylden på Trump.

– Presidenten oppildnet folk. Han bærer en stor del av skylden. Denne mobben var i stor grad president Trumps skyld, sier han.

– Det er veldig vanskelig å sette ord på hva som har skjedd i dag. Jeg har aldri opplevd eller forestilt meg noe som det vi har sett i denne hovedstaden. Vi kan nå føye 6. januar til den korte listen over datoer som vil bli husket i evigheten, sier han videre.

Han kaller onsdagens hendelser «en skamplett» for USA.

– Dere som stod for disse uforsvarlige handlingene, kan ikke kalles demonstranter. Nei, det var opprørere, kjeltringer og innenlandske terrorister. De må og skal bli straffet etter lovens fulle styrke, sier han.

Demokrater vil ha riksrett mot Trump

Flere demokrater mener at Donald Trump må stilles for riksrett etter opptøyene i Washington onsdag. Andre vil bruke et grunnlovstillegg for å avsette ham.

Det handler ikke bare om å få Trump fjernet her og nå, sier Emil Friis Lauszus i nettmediet Kongressen.com.

– Demokratene vurderer dette fordi de vet at dersom Trump blir dømt i en riksrettssak, kan han ikke stille opp i 2024. Da er han de facto ute av det politiske spill, sier han.

Blant dem som ber om riksrett mot Trump, er venstreorienterte Ilhan Omar fra Minnesota og den moderate demokraten Seth Moulton fra Massachusetts.

Samtidig har demokratene i justiskomiteen i Representantenes hus sendt et brev til visepresident Mike Pence der de ber ham ta over som president.

De ber Pence ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for at visepresidenten kan ta over dersom presidenten erklæres uegnet for presidentkontoret.

Skribent for Amerikanskpolitikk.no, Sigrid Rege Gårdsvoll er usikker på hvorvidt Mike Pence får med seg halve regjeringen for det 25. grunnlovstillegget.

– Men jeg tror det er mange som sitter med en følelse av at det haster å få gjort noe, sier hun til TV 2.

Relatert