PRESSEKONFERANSE: Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse om koronasituasjonen. 
Foto: Berit Roald / NTB
PRESSEKONFERANSE: Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB

Mutert virus fra Sør-Afrika påvist i Norge: – Dette vi fryktet

En ny virusvariant, først påvist i Sør-Afrika, er mandag påvist i Norge. – Vi må forsøke å holde dette på avstand så lenge som mulig, sier Espen Nakstad.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser mandag at de har påvist virusvarianten av koronaviruset fra Sør-Afrika hos en person som nylig reiste fra Sør-Afrika til Norge.

– Smittesporingsteamene i kommunene vil nå følge opp i henhold til gjeldende rutiner, med ekstra testing og tettere oppfølging av nærkontakter for å redusere risiko for eventuell videre spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

23 tilfeller

FHI opplyser også mandag at det er påvist 23 tilfeller av virus-mutasjonen fra England i Norge.

– Varianten fra Sør-Afrika og den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsomme enn det vanlige koronaviruset, men de ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom utfra det vi vet per nå, forklarer Vold.

Per nå er det deler av England og Sør-Afrika som har rapportert om at de vurderer at variantene kan ha bidratt til rask vekst i epidemien.

Det foregår fortsatt undersøkelser for å kunne si noe sikrere om dette.

– Dette vi fryktet

Varianten fra Sør-Afrika har tre endringer i et område av virusets gener som gir endring i proteiner som har betydning for hvordan virus binder seg til slimhinnene våre.

– Det er grunn til å være føre var, men samtidig er det fortsatt usikkert hvor stor rolle variantene spiller for smittespredningen, sier Vold.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Nakstad sier de under hele pandemien har fryktet en mutert versjon av viruset som spres raskere.

– Det vi har fryktet har nå skjedd. Derfor er det viktig at vi tester alle som kommer til landet vårt, og undersøker hvilken virus-form de har. Det er viktig å holde denne typen virus lengst unna lengst mulig, sier han til TV 2.

Han undestreker at det virker som at det muterte viruset nå er det som står for størst smittespredning i Storbritannia.

– Dersom vi får en spredning av disse variantene kan det være det ikke holder med en meter eller to. Da kan det være vi må sette inn tiltak som gjør at folk faktisk ikke møtes, sier han.

Relatert