Smakfull gulrotsuppe med lune rundstykker

I denne suppen kan du bruke alt du måtte ha av grønnsaker i kjøleskapet. Gulrotsuppen er både glutenfri og melkefri.

Halvgrove rundstykker med gulrot og solsikkekjerner

Oppskriften gir ca. 18 stk. Deigen kan enkelt dobles.

Dette trenger du:

  • 5 dl lettmelk eller vann
  • 1 pk gjær
  • 4 ss olje
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 gulrøtter (ca. 3 dl finrevet gulrot)
  • 350 g sammalt hvete
  • Grov 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl hvetekli
  • Ca. 500 g hvetemel solsikkekjerner eller havregryn til dryss

Slik gjør du:

Varm melken til den er fingervarm. Hell over i en bakebolle, smuldre gjæren i den lunkne melken (tørrgjær tilsettes sammen med det tørre). Tilsett resten av ingrediensene i bakebollen og elt til du får en glatt, myk og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Ha deigen ut på et melet bakebord. Del den i 16-18 like store emner og trill til boller. Sett med litt avstand på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med et klede, og la etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Før steking, pensle med litt vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 10–12 minutter. Avkjøl på rist. Avkjøl helt før de legges i pose. Egner seg godt til frysing.

Gulrot og ingefær suppe

Suppen er fri for gluten og melk.

Dette trenger du:

  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 ss olje
  • 6-7 gulrøtter
  • 1–3 ss finrevet/finhakket frisk ingefær (3 ss gir en sterk/hot suppe)
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 1 ts koriander, malt
  • Eventuelt litt kajennepepper
  • Salt, pepper
  • Ca. 1 ½ l grønnsakkraft (sjekk eventuelt for gluten)
  • Saft av lime, sitron eller appelsin

Slik gjør du:

Rens og finhakk løk, hvitløk og ingefær og del gulrøtter i skiver/biter. Varm opp olje i en kasserolle, surr løk og hvitløk til løken er blank. Tilsett spisskum, malt koriander, ingefær og gulrøtter og la surre et par min før kraften tilsettes. Kok opp og la småkoke til gulrøttene er møre, 10-15 minutter.

Kjør suppen glatt med en stavmikser (se tips). Smak til med lime, sitron eller appelsin, salt, pepper, eventuelt mer kajennepepper eller chilipulver, spisskum og koriander. Ønsker du er mer mettende suppe tilsett kokosmelk/kokoskrem.

Tips: Ikke stavmikser, hell suppen i en sikt/dørslag og bruk en sleiv til å mose suppen igjennom silen til en glatt suppe.

Relatert