– Mener vi fortsatt kan finne overlevende

GJERDRUM (TV 2): Syv personer er funnet omkommet, tre andre er savnet. Politiet intensiverer nå søket etter disse.

Klokken 09.00 mandag morgen informerer politiets innsatsleder Roger Pettersen om siste nytt etter skredkatastrofen i Gjerdrum.

– Redningsaksjonen pågår for fullt, vi har startet opp igjen med aktiviteter. Vi står fortsatt i en redningsaksjon, vi mener vi fortsatt kan finne overlevende. Den beslutningen står til politimesteren sier noe annet, sier Pettersen.

Følg TV 2 Nyhetskanalen sin sending øverst i saken.

– Intensivt

Det er fremdeles tre personer som er savnet etter skredet i Gjerdrum. Til nå er syv personer bekreftet omkommet.

– Det er mange praktiske utfordringer som innbyggerne står overfor. Vi prøver å løse dette så godt det lar seg gjøre, i tett samarbeid med kommunen, sier politiets innsatsleder.

Like før 05 i natt satte politiet det aktive søket på pause, og lot både mannskap og hundene på stedet hvile. Mandag morgen er søket i gang igjen.

– Vi har fire USAR-team gående, og de går etter der hundene har markert. Der vil vi jobbe i hele dag, intensivt. Vi kommer til å jobbe i hulrom, og søke i de bygningsmassene hvor hundene har markert. Det er vår oppgave gjennom dagen og kvelden, sier brannvesenets innsatsleder.

Klokken 12 holdt nødetatene en ny orientering. Der sa politiets innsatsleder Roger Pettersen at det ikke er gjort nye funn siden sist.

– Vi har ingen nye opplysninger i forhold til arbeidet i skredet. Arbeidet pågår for fullt i denne redningsaksjonen. Og det er ikke meldt om nye funn, sier Pettersen.

– Skikkelig tungt

Nødetatene sier at jobben som gjøres er svært krevende.

– Alt må flyttes for hånd, det gjøres en kjempejobb der ute som er skikkelig tungt. I dag vil vi jobbe på de stedene hundene markerte i går, sier brannvesenets innsatsleder.

Fem av de totalt ti savnede er per søndag identifisert, og tre personer er fortsatt ikke funnet.

Avhengig av hulrom

Innsatsleder helse Gunnar Farstad fortalte på en pressebrifingen søndag kveld at det ikke er umulig at noen kan ha overlevd, til tross for den kalde temperaturen.

– Forutsetningen er at de ligger i et hulrom i en bygningsmasse, sa han.

– Det er historier fra andre steder i verden, riktignok stor sett med høyere temperatur, der man har overlevd lenge. Det avhenger av at man befinner seg i et hulrom der det også er isolasjon, sa Farstad.

Han la til at det er norske erfaringer med at folk har overlevd med langt under 20 grader i kjernetemperatur.

Politihunder skadd i søk

Selve skredgropen er om lag 700 meter lang og 300 meter bred og er utfordrende å bevege seg i.

– Vi legger veier der hundeekvipasjene markerer og søker mot bygningsmasser og der det kan være hulrom, fortalte Inge Myhrer søndag. Han er fagansvarlig for urbant søk og redning (usar) og leder for redningsgruppa i Nedre Romerike brannvesen.

Blant letemannskapene som bidrar er patruljehunder fra Oslo politidistrikt.

– Hundene våre har gjort en imponerende jobb, til tross for farer og miljø. Lørdag kveld søkte en av hundene i et område hvor den tråkket gjennom et vindu. Det resulterte i et stygt kutt og han ble hastet til veterinær hvor den ligger til overvåking etter behandling, skriver Oslo politidistrikt på Facebook.

– Han vil bli bra, men kan dessverre ikke bidra her lenger. Ytterligere et par hunder har skadet seg i søket, men vil være raskt tilbake i arbeid, skriver en av hundeførerne i innlegget.

Relatert