Kongeparet besøkte Gjerdrum: – Vanskelig å sette ord på dette

Kongeparet og kronprinsen ble søndag briefet om det pågående redningsarbeidet. De forteller at det de ble fortalt av pårørende og evakuerte har preget dem sterkt.

Søndag besøkte kongeparet og kronprinsen Ask i Gjerdrum kommune. De ankom stedet rett før klokken 11.

Tidlig søndag morgen ble det klart at redningsmannskapene har funnet en femte omkommet etter Gejrdrum-skredet. Fem er fortsatt ikke gjort rede for. Søket, som fortsatt blir beskrevet som en redningsaksjon, vil fortsette gjennom dagen.

Briefet om aksjonen

Kongeparet og kronprinsen besøkte først kulturhuset i Ask i 11-tiden, der operasjonsrommet til kriseledelsen i Gjerdrum kommune ligger. Der ble de briefet av nødmannskapene om hva som er skjedd så langt og hva planen er videre. Kulturhuset ligger nær skredområdet.

NÆR SKREDET: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon besøker Gjerdrum Kulturhus i forbindelse med skredet i Ask i Gjerdrum. De kongelige møter blant annet frivillige og redningsmannskap.
NÆR SKREDET: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon besøker Gjerdrum Kulturhus i forbindelse med skredet i Ask i Gjerdrum. De kongelige møter blant annet frivillige og redningsmannskap. Foto: Lise Åserud

– Nå skal vi gi dere en brief om det arbeidet som pågår akkurat nå. Vi er midt i aksjonen, en redningsaksjon der vårt fokus er å redde liv, og jeg vil bare benytte anledningen til å takke alle våre samarbeidsaktører som bistår døgnet rundt for å gjøre alt de kan, uttalte politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese, i forkant av briefen.

Politiets innsatsleder Anders Solberg Bru fortalte der at det kongeparet var vitne til gikk live, og at det ble gjort ytterligere funn av savnede, så ville de få det meddelt i sanntid.

Møter etterlatte

I 11.40-tiden reiste kongeparet og kronprinsen til Gjerdrum kirke, der de blant annet tente lys for å minnes ofrene etter skredet. Fem personer er så langt bekreftet omkommet.

I kirken møtte kongeparet og kronprinsen biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

I ettermiddag dro kongeparet også til Olavsgaard hotell. Kronprinsen tok turen til Clarion Gardermoen, hvor han ankom i 12-30-tiden.

Ved begge hotellene vil kongehuset møtte evakuerte og pårørende. Over tusen personer er blitt evakuert som følge av skredet som skjedde natt til onsdag.

– Rystende fortellinger

– Nå har vi hatt en bevegende dag bak oss, uttaler kongen i et pressemøte i 13.30-tiden.

TENTE LYS: I Gjerdrum kirke tente kong Harald lys for å minnes de omkomne etter skredet.
TENTE LYS: I Gjerdrum kirke tente kong Harald lys for å minnes de omkomne etter skredet. Foto: Lise Åserud

– Jeg har problemer med å finne ting å si. Det er helt forferdelig, Det er vanskelig å sette ord på dette, fortsetter kongen.

Dronning Sonja beskriver fakkelmarkeringen som møtte dem på Kløfta, på vei til Gjerdrum, som veldig rørende. Der hadde barn og voksne møtt opp for å vise medfølelse og samhold med nabobygda.

MØTTE PRESSEN: Kongen og dronningen møtte pressen i etterkant av sitt møte med pårørende og evakuerte.
MØTTE PRESSEN: Kongen og dronningen møtte pressen i etterkant av sitt møte med pårørende og evakuerte. Foto: Goran Jorganovich

Dronningen forteller også om sterke historier fra de berørte de møtte søndag:

– Det er rystende fortellinger, sier hun.

Kongen uttaler at det er disse historiene som har påvirket dem sterkest i dag.

– Folk har kommet ut av husene sine mens de ble borte bak dem, noen har til og med blitt med husene ned, og likevel kommet ut. De har tapt alt de har, sier kongen.

– Vanskelig situasjon

Samtidig forteller kongeparet at de er imponert over det arbeidet som er gjort de siste dagene.

– Det er ikke vanskelig å forstå at de som er berørt av dette lever i en vanskelig situasjon. Jeg har både truffet pårørende av noen som er bekreftet omkommet, de som er savnet og folk som har mistet huset sitt eller blitt evakuert, sier kronprins Haakon ved Clarion Gardermoen klokken 13.45.

– Det å leve med den usikkerheten er også veldig vanskelig, fortsetter han.

Til TV 2 sier kronprinsen at det samtidig er lyspunkter:

– Det er fint å se og høre folk fortelle at de etter forholdene blir godt ivaretatt, og at det er flinke folk rundt dem som passer på at behovene deres blir møtt og at en kan få litt hjelp til å snakke om det som er vanskelig, svarer han.

Relatert