Ny person funnet omkommet i skredområdet i Gjerdrum

Det er gjort funn av nok en omkommet person i Gjerdrum-skredet, natt til søndag. Totalt er nå fem personer funnet omkommet i skredet. Fem personer er fremdeles savnet.

Klokken 5.56 søndag morgen ble det gjort funn av nok en omkommet person i leirskredet i Gjerdrum, opplyser innsatsleder Ivar Myrbø i Øst politidistrikt i en presseorientering klokken 9.

Personen ble funnet av USAR-mannskaper fra Nedre Romerike og Oslo brann- og redningsetat.

Spesialtrente hunder markerte lørdag kveld på en rekke steder, som redningsmannskapene har undersøkt i løpet av natt til søndag.

– Funnene er basert på at hunder har markert, men i utgangspunktet er det god etterretning fra politiet som gjør at vi søker i dette området og setter inn hundene, opplyser innsatsleder Kenneth Wangen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

– Fortsatt en redningsaksjon

Fem personer er til nå funnet omkommet i det massive leirskredet som gikk på Ask i Gjerdrum, natt til 30. desember. Brannvesenet søkte gjennom hele natten, og har utvidet søket.

Redningsmannskapene bruker motorsag i søkeområdet søndag.
Redningsmannskapene bruker motorsag i søkeområdet søndag. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2

– De hadde kommet frem til områder som var lettere tilgjengelige, hadde et godt driv, og de ønsket ikke å avslutte, sier brannvesenets innsatsleder om funnet som ble gjort søndag morgen.

Redningsaksjonen fortsetter søndag med uforminsket styrke, forteller innsatslederen.

– Dette er fortsatt en redningsaksjon. Vi utvider nå to sektorer og kommer til å utvide den ene lenger nord på et annet interessant område, sier Wangen.

Leter i bygningsmasse

Det er fem USAR-team inne i søkeområdet. Det er drenert ut tilliggende masse, og søndag er det noe mindre bevegelse i skredområdet, sier han.

Hjelpemannskaper leter i jordskredet søndag formiddag.
Hjelpemannskaper leter i jordskredet søndag formiddag. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

– Vi leter primært i bygningsmasse. Vi leter der hunden markerer, men i utgangspunktet er det bygningsmateriale vi leter i. Kommer vi over en bil som er begravet, så søker vi selvsagt i den, men denne leiren er så steinhard. I går fikk vi beskjed om at de hadde holdt på en halvtime, og da var det en halv bøtte som var fylt med leire. Dette er svært krevende, sier Wangen.

Wangen sier at kalde temperaturer gjør forholdene tørrere, noe som fører til at området blir noe sikrere. Han understreker at det fortsatt er en risikofylt operasjon.

Politiet opplyser i 10-tiden at mange skuelystne belaster veinettet rundt og ved rasstedet på en slik måte at det kan forstyrre redningsarbeidet.

– Dette er fortsatt en pågående redningsoperasjon, og politiet ber dem som ikke har noe i området å gjøre om å holde seg unna, oppfordrer Øst politidistrikt.

I en oppdatering klokken 7.30 opplyste politiet at det ble jobbet med å transportere den døde personen ut av området.

Det var NRK som først omtalte funnet av den omkomne søndag morgen.

Samme område

Lørdag ble ytterligere tre personer funnet omkommet i skredet. Personene ble funnet i samme område.

– Den fjerde personen er funnet i samme område som funn nummer tre, og de to personene er fraktet ut av området, sa innsatsleder Knut Hammer på en pressekonferanse lørdag kveld klokken 21.

Politiet bekreftet lørdag at den 31 år gamle Eirik Grønolen var den første som ble funnet omkommet i skredet.

Redningsaksjon

Lørdag kveld sa Hammer at området hvor de omkomne hadde blitt funnet, var omtrent 400 meter fra der boligene opprinnelig stod.

– Vi har stor tro på at vi skal finne flere. Det er andre som har vært i et helt andre områder, som foreløpig er vanskelig å si hvor de er. Det er også personer som har vært utendørs når skredet har gått, sa han lørdag kveld.

Fra skredet gikk har politiet operert ut ifra at søket er en redningsaksjon. Søket har pågått for fullt, også gjennom nettene.

– Det er fortsatt mulig finne overlevende. Så vil vi ta løpende vurderinger, sa Hammer.

Rundt midnatt natt til søndag kjørte Forsvaret inn i skredområdet i Gjerdrum med et kjøretøy utrustet for brolegging.

Politi med hund i søkeområdet.
Politi med hund i søkeområdet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Relatert