SKRED: Slik ser den ene delen av skredområdet ut etter at et stort kvikkeleireskred gikk i Ask i Gjerdum natt til onsdag.
SKRED: Slik ser den ene delen av skredområdet ut etter at et stort kvikkeleireskred gikk i Ask i Gjerdum natt til onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Slik blir redningsaksjonen videre: – Tiden er ikke i vår favør

Nødetatene håper å kunne utvide søkeområdet og undersøke nye hus-rester lørdag. Om mulig vil de ta i bruk en brolegger.

Fredag kveld og gjennom natten ble det lagt planer for hvordan redningsaksjonen i skredområdet i Gjerdrum skal fortsette når solen står opp lørdag.

Bakkemannskapene ble trukket tilbake da mørket kom fredag, da det ble vurdert som for farlig å fortsette uten dagslys.

Fra før er to hus som var forholdsvis intakt gjennomsøkt, mens en død person ble funnet i restene av et annet hus fredag.

Lørdag håper politiet å kunne utvide søkeområdet i den røde sonen i skredområdet.

– Håpet er at vi kan utvide søkeområdet og få gjennomsøkt enda større deler av området, blant annet flere ødelagte hus, sier politiets operasjonsleder Roger Pettersen til TV 2.

Han understreker at de hele tiden får rapporter fra geologer, og at de hele tiden må ta hensyn til hvor det er trygt å bevege seg og ikke.

Bruker motorsag

Brannvesenets innsatsleder på stedet fredag kveld beskrev hvordan de jobbet i skredområdet.

– Når det er dagslys har vi mannskap i området som søker med hunder, og som undersøker stedene der hundene markerer, forteller Geir Sønderål.

Mannskapene bruker håndholdte redskaper som motorsager for å komme seg inn i deler av hus.

– Vi har også sikrings-mannskaper som følger med på bevegelse langs kantene av skredområdet, og vi rullerer på mannskapet. Risikoen ved dette arbeidet er stor, men vi lener oss på fagekspertise fra geologer, sier han.

Han understreker at planen er å starte opp så tidlig som mulig lørdag.

– Det er derfor vi jobber med planene gjennom natten, for å kunne starte med en gang lysforholdene tillater det, sier Sønderål.

Fortsatt redningsoppdrag

Nødetatene betegner fremdeles innsatsen på Ask som en redningsoperasjon.

– Vi har fortsatt håp om å finne overlevende. Det er fokuset vi har, og det vi jobber for å få til, sier opersjonslder Dag André Sylju fredag kveld.

Likevel legger han ikke skjul på at forholdene er krevende.

– Og tiden er ikke i vår favør, etterhvert som den går, men så lenge vi har håp om å finne folk i live så er det dette vi setter inn alle ressurser på, sier han.

Fredag forsøkte nødetatene å få på plass en brolegger som kunne hjelpe redningsmannskapene inn i området.

Denne viste seg derimot å være for tung, så andre metoder måtte tas i bruk.

– Dersom det er mulig å ta i bruk broleggeren lørdag, kommer vi til å gjøre det, for å få tilgang til et større del av området. Dette avhenger av grunnforholdene, som vil avgjøre hvorvidt dette er hensiktsmessig, sier Sylju.

Nødetatene har vært klare på at de vil fortsette i området med uforminsket styrke så lenge det er nødvendig.

Relatert