SYKEHJEM: 26 beboere ved dette sykehjemmet har dødd med koronaviruset, etter å ha blitt ilagt et besøk av en koronasmittet julenisse.
SYKEHJEM: 26 beboere ved dette sykehjemmet har dødd med koronaviruset, etter å ha blitt ilagt et besøk av en koronasmittet julenisse. Foto: Eric Lalmand

26 døde etter julenisse-besøk

Et besøk av en koronasmittet julenisse får skylden for at 26 mennesker har mistet livet i Belgia.

26 beboere ved sykehjemmet Hemelrijck i Belgia har dødd med koronaviruset, etter å ha blitt ilagt et besøk av en mann utkledd som julenissen, det skriver The Guardian.

Julenissen besøkte beboerne 6. desember, og testet kort tid senere positivt for viruset.

Det samme gjorde 85 beboere og ansatte ved sykehjemmet. Besøket ble arrangert av sykehjemmet selv.

Selv om det foreløpig er usikkert om alle beboerne ble smittet av julenissen, har sykehjemmets hjemkommune, Mol, kritisert det de mener var et «fullstendig uansvarlig» arrangement.

Nye bilder

Etter at saken om smitteutbruddet ble kjent, hevdet Mol kommune at den frivillige julenissen kun hadde vært i fellesområder.

– Han holdt alltid avstand til beboerne, brukte munnbind og oppholdt seg aldri noe sted i lenger enn fem minutter. Beboerne brukte også munnbind, skrev kommunen i en presseuttalelse.

Dette har de imidlertid sett seg nødt til å trekke seg på, da bilder fra arrangementet avslørte at beboerne ikke brukte munnbind.

– Vi har fått feilaktig informasjon fra styret ved sykehjemmet. Det er svært beklagelig. Etter å ha sett flere bilder, så kan vi konkludere med at dette smitteutbruddet er en følge av noe helt annet enn en glipp, skriver kommunen i en ny presseuttalelse.

– Dette er derimot et fullstendig uansvarlig arrangement. Vi ville aldri ha godkjent dette, skriver kommunen videre.

Samme smittekilde

Virolog Marc Van Ranst skriver på Twitter at de fleste av smittetilfellene ved sykehjemmet stammer fra samme kilde.

En talsperson for det belgiske helsevesenet, Joris Moonens, sier at det ikke har blitt innledet noen etterforskning i forbindelse med saken, da ingen har levert inn en formell klage på arrangementet.

Det har blitt opprettet en krisestab for å hjelpe de omkomnes pårørende, de ansatte og beboerne ved Hemelrijck til å håndtere situasjonen.

Relatert