Svenske redningseksperter tok seg fredag formiddag inn i rød sone.
Svenske redningseksperter tok seg fredag formiddag inn i rød sone. Foto: TV 2

Svenske og norske redningseksperter undersøker boligrester i skredområdet

Kriseteamet har spesialkompetanse på sammenraste bygninger.

Ti personer er fortsatt savnet etter leirskredet på Ask i Gjerdrum. Politiet har fortsatt håp om å finne folk i live.

– Vi har ikke gjort noen funn i løpet av natten, men vi har overvåket rød sone, og lagt en del planer for formiddagen, sa politiets innsatsleder Roy Alkvist til pressen fredag i 10-tiden.

– Viss risiko

Svenske og norske redningseksperter gikk fredag formiddag inn i nedre del av rød sone i skredområdet, for å undersøke rester av boliger sammen med politihunder.

– Dette er en operasjon med en viss risiko, men det er på bakgrunn av analyser at vi nå ønsker å gjøre dette, sier politiets innsatsleder Roy Alkvist.

Broleggeren fra Forsvaret er på plass.
Broleggeren fra Forsvaret er på plass. Foto: Finn-Ove Hågensen/TV 2

Det ble vurdert å benytte en brolegger fra Forsvaret for å komme helt inn mot hus som tidligere har vært utilgjengelige.

Broleggeren kan bli 28 meter lang, men før den kan kjøres inn i området, må det bygges en vei som tåler tyngden.

Vekten på broleggeren gjør at man frykter at den skal utløse nye skred. Det er derfor gjennom natten fraktet flere lastebillass med grus og stein for å stabilisere veien inn mot skredområdet.

Under en pressebrief klokken 12 sa politiets innsatsleder at man likevel ikke valgte å ikke bruke broleggeren, men i stedet benyttet styrofoamplater som dominobrikker i det gjørmefylte området.

Styrofoam-plater lastes av til bruk i letearbeidet.
Styrofoam-plater lastes av til bruk i letearbeidet. Foto: Terje Pedersen/NTB

– De er inne og jobber i dette øyeblikket, sa Alkvist om redningsmannskapene.

Spesialkompetanse

En USAR-styrke fra Göteborg er inne i rød sone sammen med norske redningseksperter.

USAR-team (Urban Search and Rescue, red. anm.) er trent på å drive redningsoppdrag i kollapsede bygg, grøfter og ras. Bakkemannskapene skal ikke grave i rasområdet, men søke i overflaten av raset.

– USAR har en spesialkompetanse i forhold til sammenraste bygninger og infrastruktur, sier Alkvist til TV 2.

Nedre Romerike brann- og redningsvesen har hatt en egen USAR-gruppe siden 2017, etter det store kvikkleireskredet i Sørum. Beredskapen rundt slike hendelser er styrket etter flere kvikkleireskred i området.

Tomas Norberg, som koordinerer den svenske redningsinnsatsen, sier at norske og svenske USAR-styrker i fellesskap tar seg inn i området.

– I natt er det laget en vei mot skredkanten, på den vestre siden. Derfra er tanken at det svenske USAR-teamet og et norsk team skal komme seg ut i området.

– Ute i skredområdet, et stykke fra kanten, er det et par hus. Planen er å først gjennomsøke dem. Arbeidet vil pågå i hele dag.

– I tillegg til dette arbeidet, jobbes det også med redningshunder, geologer, helsepersonell og politi, sa Norberg før redningsteamet gikk inn.

Roser svensk innsats

Utenriksministeren roser den svenske redningsbistanden.

– Det er vi veldig takknemlige for. Vi stiller opp for hverandre når noe skjer. Vi har korte avstander, kan hverandres språk og kjenner hverandre godt. Det går alltid innpå oss når det skjer noe i nabolandene som er dramatisk av den typen som har skjedd på Gjerdrum, sier Søreide.

Hun sier at den svenske bistanden var tidlig på plass. Det har også kommet forespørsler fra alle andre nordiske og europeiske land, forteller statsråden.

– Vi ser veldig tydelig den nordiske og europeiske solidariteten i praksis. Vi fikk både uformell og etter hvert formelle tilbud om hjelp i løpet av noen få timer. Vi er utrolig takknemlige for at alle har vært så raske, sier utenriksministeren.

Relatert